Concursante (2007) - Rodrigo Cortés

Cap comentari
Apassionant òpera prima la del Rodrigo Cortés, director de Buried i Luces Rojas. La història del Martín Circo, guanyador del major premi de la història dels concursos de la televisió, li serveix per muntar un efectiu pamflet anticapitalista que dispara contra els bancs i contra l'stablishment.
Si bé de vegades sembla una mica simplista i reduccionista, Cortés dispara amb armes sofisticades: guió precís i amb uns diàlegs amb molt de ganxo, un muntatge epilèptic, uns plànols visualment impecables, recursos estilístics de tota mena barrejats uns sobre els altres i un pols narratiu ferm i decidit durant tot el metratge.

Menció a banda per les excel·lents interpretacions del Leonardo Sbaraglia, el Chete Lera, la Myiriam Gallego i, sobretot, el Luis Zahera (impressionant, extrem, molt divertit).

La trama porta al Martín Circo, professor d'història econòmica a l universitat, a descobrir que tot el que explica té un doble fons sota el qual s'amaga una realitat molt dura que està a punt de patir en pròpies carns. El Martín descobreix que ser ric potser no és el millor que et pot passar, que el sistema financer compta amb un arsenal d'argúcies i d'arestes punxants que el colpeixen just quan es pensava que la seva vida estava solucionada. Explicada en un fantàstic multi-flashback que regala una narrativa enginyosa i potent, Concursante és una de les pel·lícules espanyoles més fresques vistes darrerament. Una d'aquelles pel·lícules que es desfan de tots els llasts que habitualment acumula l'adotzenat i autocomplaent cinema espanyol per demostrar -i no seria l'últim cop que ho ho faria el Rodrigo Cortés- que quan hi ha talent i autoexigència, el resultat d'una producció espanyola pot ser absolutament gratificant.