Orange is the new black (2013) - Jenji Kohan (creadora)

Cap comentari
"Orange..." és, segurament, la sorpresa televisiva de la temporada. Lluny de psicòpates i psycho killers, d'apostes de sci-fi, o de sèries procedimentals, Orange adapta unes memòries d'una convicta en una presó de dones. Però no és una convicta qualsevol.

La protagonista és la Piper Chapman (Taylor Schilling, vista a Argo), una WASP total, fleuma, tova, "pava" i "pija", que ha d'entrar a la presó per un crim de tràfic de dogues que va cometre fa molts anys, quan era lesbiana (ara ja no ho és, està promesa amb el Jason Biggs) i freqüentava males companyies. Ara vivia una vida de luxe, en una gran ciutat, estava començant un negoci per Internet amb la seva millor amiga i tot li anava bé. Haurà, doncs, de deixar enrere la seva vida còmode i intentar encaixar en una presó plena d'hispanes malcarades, negres vacil·lones, ionquis turmentades, guardes malparits i tota una llarga llista de fauna convicta.
A la Piper, tota rossa, tota fina, tota innocència, no li serà fàcil encaixar.

El punt de partida, ja ho veieu, és llaminer. Però encara ho és més el to que la sèrie utilitza per desenvolupar-lo. És una comèdia, però no té gags. És un drama, però busca la llàgrima. Es queda en aquells llimbs estranys, aparentment lleugers, d'un observador encuriosit que vol saber com els elements poden arribar a combinar-se o col·lisionar en un entorn com aquest.

La primera temporada es deixa veure amb delit i ganes. Tan sols dues pegues li volem posar:
1- La direcció és tova i poc exigent amb alguns dels actors i actrius. La sèrie és una sèrie de personatges i les actuacions que hi han al darrera han de ser molt bones per suportar la càrrega dramàtica.
2- Hi ha un cert to redemptor que pot acabar molestant (sembla com si no hi hagués ningú dolent dins les parets de la presó).

En qualsevol cas, una sèrie original i molt recomanable de la creadora de la també molt apreciable Weeds, que juga la carta de l'empatia, que desenvolupa fantàsticament bé la relació a distància de la Piper i de la seva parella, i que regala molts moments fantàstics al llarg de la seva primera temporada.