Kon-Tiki (1950) - Thor Heyerdahl

Cap comentari
Havent vist la ficcionalització noruega sobre el viatge del Thor Heyerdahl (i assabentant-me'n llavors de l'existència d'aquest documental rodat pel propi Heyerdahl) servidor no se'n va poder estar de donar-li un cop d'ull, justament intentant trobar el que la voluntariosa pel·lícula dels directors Joachim Rønning i Espen Sandberg no té.

El Thor Hayerdahl era un explorador i aventurer norueg que, allà pel 1947, va adonar-se'n de que la seva teoria de que els primers poblador de la Polinèsia venien de l'Est (de Sudamèrica) i no de l'Oest (de l'Àsia), tal com tots els saberuts i llibres de text de l'època predicaven, era rebutjada un cop i un altre. Ningú li volia publicar. Ningú acabava d'empassar-se que uns nadius ancestrals provinents, possiblement, de la civilització Inca, haguessin pogut navegar 8.000 kilòmetres al damunt d'unes rudimentàries balses, fetes amb troncs i joncs i elements naturals.
El Hayerdahl, però, tenia la teoria de que no era una qüestió de distància, sinó d'amotllar-se a les corrents i als vents que la natura, de manera impertèrrita aplica a aquella enorme distància marítima des del principi dels temps.

Així que el Hayerdahl va costruir una embarcació molt bàsica, emulant les ancestrals balses inques i s'hi embarcà junt amb 5 companys més. Un d'ells, a més, seria l'encarregat de rodar metres i metres de pel·lícula, armat amb una càmera portàtil. I aquest metratge és el que donà vida a aquest documental, que ve a il·lustrar tota l'expedició, incloent-hi afegitons didàctics que ajuden a entendre les distàncies, les ubicacions consecutives de la balsa i tot allò que necessiti una explicació extra.

Per descomptat, la càmera tan sols enregistrava imatges, així que tot el so que sentim en el documental és de post-producció, però és ben cert que les imatges són poderoses per la seva puresa. Dia rera dia, la càmera grava les peripècies dels navegants, sempre amb la veu en off del propi Hayerdahl, narrant fins al més mínim detall de l'aventura.
Cal destacar que aquesta expedició era molt pionera en la seva època. Ningú no havia intentat fer el que aquest sis bojos entranyables va intentar. Per tant, en el seu trajecte tenen ocasió de veure espècies rarament vistes pels humans. No totes van poder ser caçades amb la càmera, però un queda encisat per l'emoció que mostren els navegants en topar-se amb determinades formes animals.
I de tant pionera que la seva expedició era, comptaren, a més, amb un encàrrec de l'exèrcit dels Estats Units, que els demanà de dur a terme alguns experiments al bell mig de l'oceà.

Si bé d'aparença freda, és indubtable el valor d'aquest documental de pioners marítims, d'inconscients obcecats per demostrar unes teories contraposades al sentit comú de l'època. Concís, directe i molt il·lustratiu, Kon-Tiki, és un documental de visionat obligat, tant pels amants del propi gènere com per a aquelles ànimes inquietes que encara creuen que hi ha límits per trespassar, barreres que sortejar i impossibles que fer realitat.

I, per acabar-ho d'arrodonir, si voleu teniu ocasió de veure el documental íntegre visitant aquest enllaç. Bon viatge!
No desaprofiteu l'ocasió de fer aquest fantàstic viatge.