Recuerdos del porvenir (Le souvenir d'un avenir, 2001) - Chris Marker

Cap comentari

Marker és, per a qui no el conegui, un dels més grans i influents documentalistes de la història. Gran perquè la seva producció és magnífica, tota ella, però també per quan prolífica fou. I influent perquè a ell se li atribueix la invenció de la subjectivitat en el documental, aquella manera d'enfrontar-se a la documentació de fets sense amagar la seva pròpia mirada i la seva pròpia interpretació, fent que aquestes siguin el documental.

Sovint, els seus films giren al voltant de la memòria, del record. I sovint també, es serveix de la fotografia per explicar-ho tot (fins i tot quan volia ficcionar, com a la mítica La jetée). No li calen imatges en moviment; deixa més aviat que les imatges prenguin vida en les mirades dels altres.


I en aquesta Recuerdos del porvenir, justament, Marker es fixa en el treball fotogràfic de la Denise Bellon per explicar el període d'entreguerres a una França desestabilitzada i perduda en la Història. No només posa en valor el treball minuciós de la Bellon, sinó que aprofita per radiografiar els canvis d'aquells anys intensos i estranys, on tot ha canviat però està a punt de canviar de nou, a pitjor.


Amb la seva veu com a únic vehicle narratiu, portant el pensament d'una banda a l'altra però sempre trobant-hi lligams poderosos, Marker teixeix un panòptic des del qual observar les misèries que estan a punt de venir. Perquè d'això tracta aquest bell migmetratge: de quan els records no són més que senyals d'alarma enterbolits per la nostàlgia.


Podeu veure el migmetratge sencer en VOSE aquí: