Ce n'est qu'un début (2010) - Jean-Pierre Pozzi i Pierre Barougier

Cap comentari
I si féssim participar a nens i nenes de 3 i 4 anys en tallers de filosofia? No, no els faríem debatre sobre Descartes, Nietzsche o Jung; seria més bé una cosa terrenal, pràctica, aplicada a la vida. Què en pensen els nens de la vida, de l'amor, de la llibertat o de la mort?

Aquest és, justament, el plantejament de Solo es el principio, un documental en el que es segueixen les sessions de filosofia a nens de 3 i 4 anys en una escola pública a l'extraradi de París.

Al voltant d'una espelma que la mestra encén cerimoniosament cada cop que comença la sessió, es succeeixen els temes i les aportacions dels nens i nenes.

"Què és ser intel·ligent?" -pregunta la mestra-. "El meu pare no és intel·ligent, perquè no sap que no es pot posar la Nutella dins de la nevera".
Els nens s'esforcen en reflexionar sobre aquests temes que els envolten, dels quals senten a parlar als seus pares, a la televisió, als videojocs.

El plantejament és indubtablement llaminer, i algunes aportacions dels nens són veritablement impagables. Però també és cert que sembla haver-hi poc cinema en aquest documental. Hem vist la mateixa fórmula repetides vegades en format televisiu i ja no ens sorprenen tant les enginyoses respostes dels nens. La fórmula, com a base estructural del film acaba cansant i esdevé feixuga. Ni tan sols els petits interludis dissipen prou el lleuger tedi que les insistents preguntes de la mestra acaben provocant.

Però si un va carregat de bones intencions la pel·lícula bé que es pot gaudir, observant com els nens reflexionen de manera evident i palpable sobre aquests temes que, tot i que desconeixen, aconsegueixen traure'n l'entrellat portant-los al seu terreny. De fet, els millors moments del film són aquells en els que veiem als nens relacionar-se entre sí, parlar de les seves relacions, de a qui estimen o de si es perdonaran amb un petó de pel mig. És quan el documental s'allunya de la seva pròpia fórmula, que arriba més lluny, més endins.

En tot cas, qui tingui una certa tirada per l'educació i la feina dels mestres trobarà en aquest documental un bon racó sobre el que -també- reflexionar sobre aquesta professió tan cabdal i sovint menystinguda, així com sobre la visió que els més petits tenen d'aquests temes fonamentals de la vida.