Gran Prix a la muntanya dels invents, un record d'infància

18 comentaris
Els meus cosins, que sempre m'han estimat molt i m'han tractat com si fos un germà més, em van portar, de molt petit, a veure una pel·lícula que no oblidaré mai. El títol original és Flåklypa Grand Prix, però aquí es va traduir, en la seva estrena en català, com a Gran Prix a la muntanya dels invents. És una pel·lícula d'animació noruega, feta amb la tècnica del stop-motion (animació fotograma a fotograma) fent servir marionetes i tones d'imaginació. Explica la història del Reodor Felgen, un iaio inventor que viu en una granja amb uns animals molt espavilats (un ànec, un porc-espí, una garsa). Un dels seus antics col·laboradors, el malvat Rudolf Blodstrupmoen, li ha robat els plànols per a un cotxe de carreres amb el que planeja guanyar una important cursa. En assabentar-se'n, el Reodor decideix, amb l'ajut dels seus amics, construir el millor cotxe de carreres de la història, el Tempo Giggante, amb el que participarà a la carrera per vèncer al seu enemic que, per descomptat, farà totes les trampes possibles per impedir-ho.

La pel·lícula és tan fresca, tan enginyosa, tan delicada i bonica alhora, que no conec ningú que no l'hagi vista i no l'hagi encisat. Els personatges són entranyables, la història, per sabuda i tòpica, està explicada amb molta gràcia. I tota la part de la cursa, filmada amb una cura espectacular, alternants punts de vista, filmant-la des de diferents angles en una feinada absolutament titànica, és molt emocionant i divertida. Hi ha qui diu, fins i tot, que el George Lucas s'hi va inspirar descaradament per dissenyar la seva cursa de beines del seu Episodi I d'Star Wars.


Al seu país natal, Noruega, la pel·lícula és la més vista al cinema de la història. Forma part del subconscient col·lectiu del noruecs doncs durant molts anys la televisió noruega la programava cada Nadal. Fora de les seves fronteres va ser també un absolut èxit, estrenant-se a centenars de països d'arreu del món. La pel·lícula va estar en cartell ininterrompudament cada dia de la setmana des de la seva data d'estrena al 1975 fins a ben entrat l'any 2003!

L'Ivo Caprino la va rodar durant dos anys, posant-hi molta cura en l'animació, en els detalls, en fer creïbles unes marionetes que tots estem acostumats a veure moure's a trompicons, estroboscòpicament. Fixeu-vos sinó en aquest tall de la peli i no us perdeu el detallisme en l'animació, la perfecció i fluïdesa d'un moviment d'unes marionetes que, al meu gust, mai no s'ha superat.



Recordo molt la pel·lícula —m'hi van dur diversos cops, de tant que em va agradar—, però encara recordo més la maqueta que el meu cosí László -manetes, hàbil, enginyós, creatiu- va fer, del no res, amb materials que ell mateix anava trobant, del cotxe de la pel·lícula, del Tempo Giggante. No devia fer més de 30 centímetres de llarg, però tots els detalls, absolutament tots els detalls del cotxe hi eren presents. Des de les decoracions externes fins als comandaments del taulell, sense oblidar tots i cadascun dels embelliments que el bòlid portava. No es podia tocar massa, que era fràgil, però només mirar-lo ja em feia feliç.
Probablement, aquest va ser el meu primer article de marxandatge d'una pel·lícula que vaig desitjar. Vaig entendre com un objecte pot fer-te reviure les sensacions que has tingut veient una pel·lícula. N'és una extensió, ja sigui un pòster, un ninot de plàstic o una maqueta feta pel teu cosí.

Si mai en teniu l'ocasió, veieu aquesta preciositat de pel·lícula, sols o acompanyats amb els vostres fills, néts o nebots i us asseguro que no us decebrà.

18 comentaris :

Glori White ha dit...

La primera vez que leovy escucho sobre esta peli.Que graciosa!!! .La busco

Glori White ha dit...

La primera vez que leo y escucho sobre ella. Pero que graciosa !!! y además es un recuerdo de infancia, no se puede pedir más.

Descubrepelis ha dit...

Un fantàstic clàssic de l'animació :D

Pep ha dit...

Algú sap si es pot aconseguir la pel.lícula? Tinc fills petits i els la voldria ensenyar...perquè a mi em va facinar quan era petit!

Marc Ambit ha dit...

Salut Pep!
Doncs la cosa està difícil, i encara més si la volguessis doblada o fins i tot amb subtítols en castellà o català.
De totes maneres, posa't en contacte amb nosaltres pel Twitter i potser et podem donar algunes pistes.

Oriol ha dit...

Hola, jo també estic buscant "Gran Prix a la muntanya dels invents", em va marcar molt quan era petit i ara m'agradaria poder-la aconseguir per posar-li a les meves filles. Com puc fer-ho?

Clara ha dit...

Ostres, jo també l'estic buscant!! com m'agradaria tornar-la a veure!

Unknown ha dit...

Bona nit,

Jo aquesta pel-licula d´animació la vaig anar a veure a Montjuïc amb el meu pare de petit, suposo que tindria 7-8 anys, cap al 1979. L´he recordada sempre més, em va impactar moltíssim i fins i tot tenia un poster a la habitació que malauradament vaig llençar, ara m´empenedeixo. Recentment, i fruit de la persistència en la búsqueda, he trovat a una tenda de cinema a Barcelona un dels pòsters de la mateixa pel preu de 25 euros. Pel que he mirat per la xarxa sembla ser que per ebay es pot aconseguir tant del mercat francés com del anglosaxó, però de moment només en llengüa anglesa, noruega, etc..amb subtítols també en les mateixes llengües. Pel que sembla arrivarà al mercat espanyol, però no es sap la data. Per you tube podem anar tastant la versió complerta en norueg que ja hi és. Salut a tots-es. Josep.

Marc Ambit ha dit...

Ei, Josep! Doncs m'has fet recordar que, efectivament, la van fer a Montjuïc i la data devia ser justament aquesta que dius.
Una gran peli. Que bé que ens hagis fet aquesta tasca de recerca, ens consta que hi ha molt gent amb ganes de tornar-la a veure. :D

Moltes gràcies!

Anònim ha dit...

Hola, jo també porto temps buscant-la des que sóc pare. Aquí sembla que es pot veure on-line en versió anglesa:
http://retrofilms.in/index.php?productID=450

Gràcies per l'entrada!



IAGO ha dit...

Recordo que la vaig veure a l'any 1978, quan la filmoteca estaba al carrer Sant Pere, sempre he volgut tornar-la a veure

Anònim ha dit...

Moltes gràcies, Marc!!! Feia molts anys que anava darrere d'aquesta pel-licula que vaig veure cap els anys 80 amb l'escola. Diria que era una d'aquelles pel-lis doblades amb el suport de CavallFort, Drac Màgic i Rialles. A mi també em va marcar molt. Salutacions.
Núria Franquet

oscar ha dit...

aquest film era genial. Tenint en compte que ja fa més de trenta anys , els seus efectes són boníssims.
Jo hi vaig anar quan tenia 5 o6 anys amb el meu pare i el meu germà.
L'haurien d'emetre per televisió en horaris infantils.

Anònim ha dit...

Aquest film és molt bo. Tot i tenir més de trenta anys, alguns films actuals no la superen. Recordo que vaig anar a veure-la amb el meu pare i el meu germà.

Olga ha dit...

Hola doncs jo tambe,soc de la vostre generacio del 71, més o menys...y fa anys que miro de tornar-la a veure o tenir-la, a mi em van portar a veure-la a la zona alta de Barcelona,varies vegades,a un cinema petit...de la zona la montanyeta (o així li deien)...peró aquesta peli fa anys que miro d´esbrinar com conseguir-la...se que la tenien einstitut catala de cinema de catalunya..gracies a uns amics ..i que ho va traduir el cavall fort....!
Amb podries indicar on puc aconseguir-la veure per darrera vegada,ja que recordo imatges..i si es posible tenir-la encar que sigui amb un altre idioma...gracies Olga

Marc Ambit ha dit...

Ei, Olga! Que bé que la recordis!
Doncs mira, si la vols veure, en un dels comentaris que algun/a seguidor/a anònim/a va deixar hi ha un enllaç per veure-la en VOS en anglès. Igual et val, no?

http://retrofilms.in/index.php?productID=450

Anònim ha dit...

Hola, sóc en Guillem Martínez dels informatius de BTV. Estem fent un reportatget sobre aquesta pel·lícula en motiu de la seva reestrena divendres als cinemes Girona. Volem entrevistar algú que li marqués especialment en el seu moment. Sembla que, Marc, és el teu cas. Ets de Barcelona? Com puc contactar amb tu? Merci

Marc Ambit ha dit...

Salut, Guillem!!!
Igual arribem una mica tard, però ens pots contactar per Twitter. Som la @noemix i el @marcambit.