Arzak Rhapsody (2003) - Jean Giraud "Moebius"

2 comentaris
És absolutament inqüestionable l'impacte que el personatge de Arzak, originalment dibuixat a les tires còmiques de la publicació francesa Métal Hurlant per Moebius, ha tingut en el món del còmic. Moebius va crear un univers a mig camí entre l'onirisme (font inesgotable, segons el propi autor, de la inspiració per les trames) i el subconscient, en el que el protagonista, un guerrer solitari, solca el desert B a la recerca de qualsevol anomalia que trenqui l'equilibri natural.
Les tires còmiques són una autèntica delícia visual en primera instància i una experiència profunda en segones lectures, un cop el lector ja s'ha imbuït dels escenaris desèrtics, fantàstics i màgics.

L'any 2003, la cadena de TV France 2 li donà suport econòmic per produir una sèrie basada en el personatge, en un format de 14 capítols de tan sols 3 minuts de durada. El propi Moebius s'encarregà del dibuix (aquí lleugerament més simplificat que en els còmics per ajustar-se als terminis) amb l'ajut de tècniques digitals, entregant catorze píndoles que no s'assemblen a res que s'hagi vist. Les trames són, evidentment, mínimes, però la visualització d'un parell o tres de capítols et submergeix en l'univers d'Arzak, en els seus portals dimensionals, en els seus escenaris vasts i inabastables, en la seva miriada de personatges estranys, de dimonis i de races impossibles amb comesos estrambòtics.


És aquesta sèrie una delícia estranya, una mena de degustació d'un univers que, en realitat, es desenvolupa més clara i abastament en els còmics, però que aquí no deixa d'encisar màgicament a còpia d'encant i de misteri. L'ombra del traç de Moebius en l'animació arriba fins a límits insospitats, com a l'anime originalíssim que és Kaiba, del Masaaki Yuasa (creador de la molt estimable Mindgame)

Aquí us els deixem, ja sigui doblats a l'espanyol o amb subtítols, sabent que us encisarà com ho ha fet amb nosaltres i que no parareu fins a formar part del món d'Arzak.

2 comentaris :

Zerozerosset ha dit...

Ostres, no en sabia l'existència. Sóc un devot seguidor de Moebius i Arzak d'ençà que el vaig descobrir gairebé per atzar, ja fa molts anys, en comprar el primer número d'una revista que es deia Tótem. Amb el temps, fins i tot tinc un exemplar dedicat pel propi Giraud, però no coneixia l'existència d'aquest filmets. Gràcies per descobrir-m'ho!

Marc Ambit ha dit...

Molt feliços, Jordi, de que s'hagi donat així.
Ves per on, nosaltres hem començat pràcticament a l'inrevés. Ara estem buscant les edicions dels reculls de tires que va fer per Métal Hurlant (i després a Tótem) per conèixer més a fons el personatge.

Per cert, quin tresor lo de la signatura del Giraud, no? :D