Per Sant Jordi, les millors adaptacions literàries al cinema

5 comentaris

Si avui és Sant Jordi, a l'Última Projecció parlarem d'adaptacions cinematogràfiques de llibres. Sempre hi ha hagut discussió sobre això. El Truffaut sostenia que la millor adaptació era aquella que preservava la intenció del llibre, encara que es saltés la trama. "És millor el llibre", hem dit tots alguna vegada, després de sortir lleugerament decepcionats del cinema en trobar a faltar massa coses d'una novel·la que ens ha encantat.

En qualsevol cas, per trencar una mica aquest tòpic, hem fet una recerca per algunes webs cinèfiles per descobrir quines eren les pel·lícules que, tot adaptant alguna novel·la, més havien agradat. I els resultats, per dispars, no deixen de ser curiosos.

Els de TotalFilm, per exemple, situen al capdamunt de la seva llista a The silence of the lambs, a la que segueix The 39 steps del Hitchcock, i després The Road, amb el Viggo Mortensen. Wuthering heights (versió 2011) i Il gatopardo del Visconti arrodoneixen les cinc primeres places en aquesta heterodoxa selecció.
Tampoc no ens ha acabat de convèncer la dels Squidoo que, tot i ser una mica més equilibrada que l'anterior, també ens sorprèn amb algunes rareses atrevides. Comença molt bé amb l'adaptació que el Kubrick va fer de Clockwork orange seguida de The name of the rose del Jean-Jacques Annaud i després sucumbeix a pelis més recents que disten molt de ser rodones, com Trainspotting, Fight club o Wonder boys.

La llista que més ens ha convençut, però, és la del diari Daily Telegraph, els redactors del qual semblen tenir una visió molt més amplia i extensa de la història del cinema i farceixen el seu Top 25 de pel·lícules absolutament mítiques i imprescindibles, molt pel damunt de les llampants modernors de les adaptacions més recents.
Els seus llocs destacats els ocupen Great expectations, la espectacular adaptació que el mestre David Lean va fer del clàssic de Dickens, Wuthering heights en la seva versió del William Wyler, To kill a mockingbird del Robert Mulligan, Doctor Zhivago, també del Lean, i Il gatopardo del Visconti.
La llista sencera ens sembla fantàstica doncs inclou, sense contemplacions, 25 enormes pel·lícules que adapten magníficament 25 enormes novel·les.

I ara us toca a vosaltres: quina és la vostra adaptació cinematogràfica favorita d'una novel·la? Deixau-la als comentaris i feliç Sant Jordi!

5 comentaris :

Alain Garrido ha dit...

Muerte en Venecia y Watchmen

Noemix ha dit...

Muerte en Venecia és una gran peli!!

Hi ha moltes adaptacions que m'agraden, però mai posaria el Nombre de la Rosa. Un gran llibre, una peli regular... però aquestes coses són molt personals.

Per mi, la millor adaptació que he vist mai és Apocalypse Now, del llibre El corazon de las tinieblas de Conrad.

Anònim ha dit...

Una adaptación que no me defraudó nada es 'Atonement', de la novela de Ian McEwan con el mismo título.
No es un clásico de la lectura, pero me gustaron mucho libro y película.

Berta

Gloria White ha dit...

Para mí Desayuno con diamantes y Blade Runner

Descubrepelis ha dit...

Es pecat oblidar-se de la Disney en aquest aspecte... algú a adaptat més obres literaries que ells? Jo trio "La Bella y la Bestia"