Alexander Senki (1997) - Yoshinori Kanemori (Dir.)

Cap comentari
Espectacular, interessantíssima i extremadament rigorosa adaptació del periple bèl·lic d'Alexandre el Gran en la seva odissea cap a la immortalitat, aquest anime de producció internacional comptà amb el magistral Peter Cheung (autor d'Aeon Flux, un dels animes més influents de la història de l'animació) com a director artístic i fou executada per la productora Madhouse (de gran trajectòria en l'anime modern i culpable d'alguns dels títols més representatius del gènere: de Ninja Scroll a Death Note, passant per Vampire Hunter, Trigun, One Punch Man, Kaiba, Paranoia Agent, Kemonozume i un llarguíssim etcètera), comptant amb els mestres Rintaro (Metrópolis) i Yoshinori Kanemori.


El que més crida l'atenció, en tot cas, és que la producció busca no només adaptar la història sinó ser-ne fidel en tota l'extensió que una modernització futurista pot permetre. (Per tal que ens fem una idea, es tracta d'una aproximació al mite d'Alexandre similar a la que es va fer a la mítica Ulisses 31 amb la figura d'Odisseu). No només hi són presents els esdeveniments més rellevants del periple alexandrí, sinó que la trama està farcida de personatges històrics i teories al voltant dels mateixos i de la seva relació amb el rei macedònic. Hi trobem, per exemple, a Aristòtil, aquí savi que vetlla per l'equilibri del món conegut, però també la secta dels pitagòrics (aquí presentats com a antagonistes d'Alexandre, sempre acompanyats de misteri, de símbols com el tetraktys i movent-se entre les ombres), el mite del platohedre,  Bucèfal, Diògenes, Dinécrates (al que Alexandre encomana el disseny urbanístic d'Alexandria), els zoroatristes i, per descomptat, els seus caps militars més propers i afins: Hefestió, Clito, Filotes, Ptolomeu, etc.


L'aventura s'inicia amb la primera intervenció militar d'Alexandre en una batalla liderada pel seu pare, Filip II, en un moment en que les intrigues de palau amenacen (en mans del pèrfid Àtal, que planeja enemistar el rei de la seva dona, Olímpia, i casar-lo en segones núpcies amb sa filla per accedir al poder) el regne de Macedònia. Justament resulta molt interessant el tracte que la sèrie li dóna a Olímpia d'Epir, recollint les veus que —com la de Plutarc— l'esmentaven com a devota de cultes pagans que la duien a veure profecies que coronaven al seu fill com a rei del món conegut però també com a destructor del mateix. Òbviament, Alexandre, seguint les tradicions historiogràfiques, està emmarat i no és capaç de fugir mai del influx, ja sigui el de sa mare o el de la profecia.

Farcida d'una imagineria espectacular i suggerent, Alexander Senki es compta entre el bo i millor de la producció d'anime de finals del segle XX, amb un rerefons històric palpable, un rigor molt lloable i una estructura d'aventures entretinguda i dinàmica, un veritable puntal de l'animació moderna i un d'aquells animes que un pot recomanar al públic més exigent sense por a equivocar-se.



La sèrie completa (de 12 capítols) es pot veure en línia en dues versions:
- Versió original subtitulada en espanyol (la qualitat és baixa i els subtítols no són massa curosos)
- Versió doblada al espanyol neutre (la qualitat també és baixa)