Netflix desembarca a Espanya

Cap comentari
Els rumors es van acabar confirmant: Netflix, el VOD televisiu arribarà a Espanya. Des que la notícia va sorgir, diverses informacions s'han anat afegint a la primera, i molts dubtes que els fans de les sèries i els continguts televisius tenien han anat trobant resposta. Aquí n'hem volgut fer un resum de tot plegat, a mode de Preguntes Freqüents, sobretot per esvair alguns dubtes i contradir algunes falsedats.

Quan arriba Netflix a Espanya?

Segons paraules del propi CEO de Netflix, està previst que estigui operatiu a l'Octubre, encara sense data concreta prevista.

Quan costarà?

El mateix CEO ens ha remès a les tarifes de França i Alemanya, sense posar-hi preu definitiu. Si fem cas d'això, la tarifa anirà sobre els 8€, i la versió Premium (que no desbloqueja contingut sinó que es tracta d'una millora de la qualitat de l'streaming) sobre els 12€.

Com serà el seu catàleg de continguts?

Com és sabut, no contindrà les seves dues sèries de producció pròpia més famoses: House of cards i Orange is the new black, doncs ja van vendre els drets d'emissió en el seu moment a altres serveis de VOD a Espanya. Si més no, això val de cara a les properes temporades, però no sabem si l'estratègia de cara a les posteriors seria deixar de vendre-les a aquestes altres empreses, ara competència, per poder-les oferir a Netflix.
En tot cas, l'estratègia que seguiran amb el catàleg serà la mateixa que han seguit a altres països d'Europa. Això és obrir amb un catàleg més aviat curt per començar a captar abonats, i en pocs mesos (podem estar parlant d'un o dos), començar a ampliar el catàleg mensualment, gràcies a tenir una base d'abonats amb la que negociar amb més fermesa l'adquisició de noves produccions.

En tot cas, el que podem assegurar és que:
1- Haurà de contenir un 20% de producció espanyola, segons li imposa la llei (sempre es parla a les noticies en clau negativa de les quotes de doblatge del cinema català, però mai d'aquestes quotes de producció pàtria que, evidentment -i com comentarem més endavant- ha estat un dels grans frens per l'arribada de Netflix).
2- Si ve el catàleg de Netflix a Espanya no inclourà les seves dues sèries bandera, si és possible que ho faci la resta de la seva producció i de catàleg, que està compost d'altres sèries interessants (Sense8, Daredevil i la nissaga d'altres superherois "de carrer" que ha d'acabar culminant amb The defenders, Bojack Horseman, Marco Polo, Arrested Development, Bloodline, Unbreakable Kimmy Schmidt, o Lilyhammer) tant de producció pròpia com aliena, i d'un munt de documentals absolutament deliciosos i de factura molt cinematogràfica. En tot cas, el catàleg definitiu no el sabrem fins al mateix moment en que obri la paradeta.
3- També contindrà anime japonès.
4- El catàleg anirà creixent regularment.

Per què no ha decidit Netflix aterrar abans a Espanya? Per la pirateria?

No. Rotundament no. Si bé això és el que la indústria i els mitjans ens han volgut fer creure, els motius pels que Netflix no ha arribat abans a Espanya són diversos, entre els que hem de comptar les imposicions de quotes de contingut de producció espanyola, una situació econòmica poc estimulant (vosaltres faríeu una inversió per implantar un negoci a Grècia, ara mateix?) i diversos factors més.
Al respecte de la pirateria, ans al contrari, els mandataris de Netflix ho han tingut en compte com un factor favorable al respecte d'altres països en els que s'han implantat abans que a Espanya. El motiu és senzill: la quantitat de gent que a Espanya ja està acostumada a descarregar-se contingut és important i, per tant, hi ha un públic que ja està perfectament avesat a veure continguts en digital als ordinadors i dispositius mòbils, cosa que no succeeix en països com França o Alemanya.

Els que han estat pagant quota de Netflix per veure-ho a través d'un proxy, podran seguir-hi accedint?

No hi ha d'haver cap problema. Tan sols cal configurar el proxy per tal que accedeixi "simuladament" des d'Espanya (encara que sembli redundant).

És una bona notícia?

I tant que sí. Per diversos motius. Primer de tot, perquè el seu catàleg és extens i molt interessant, tant a nivell de producció pròpia present i futura, com de producció aliena de la qual en té els drets d'emissió. Segon perquè la seva arribada forçarà als seus competidors (Yomvi, Movistar Series) a reposicionar-se i a millorar els seus serveis i/o rebaixar preus (la simple notícia de l'arribada de Netflix ha "coincidit" amb la fusió de Movistar series amb Canal+ Series). En tercer lloc, perquè els que han provat el servei a través de proxy o, directament, durant estàncies als EUA, n'estan encantats i parlen meravelles no tan sols del preu, sinó també del catàleg i, molt en particular, del seu algoritme de recomanació i personalització del contingut (Netflix no només et proposa continguts en base als teus visionats -i amb un grau elevat d'encert i rellevància- sinó que també evita que t'arribin promocions de llançaments de sèries que intueix que no seran del teu gust).

En definitiva, que Octubre serà un gran més pels amants de la televisió i de la ficció televisiva e qualitat. Encara queden algunes incògnites per resoldre, però aquí hem intentat reduir-les a la seva més mínima expressió, tot tirant per terre algunes informacions poc felices i poc fiables que havien sortit a la llum.
Què? Us hi abonareu?