The great race (1965) - Blake Edwards

Cap comentari
Divertidíssima peli d'aventures sobre una base de comèdia slapstick la que creà Blake Edwards amb quatre protagonistes d'excepció. El "gran" Leslie (Tony Curtis) és un absolut triomfador, aventurer i seductor, aclamat per les masses i per les dones, que constantment s'embarca en reptes impossibles per acreixentar el seu ego masculí. Però té una nèmesi, el Doctor Fate (histriònic i divertidíssim Jack Lemmon) i el seu inseparable Max (Peter Falk) que intenten sempre estar a l'alçada, emportar-se la fama que s'endu sempre el gran Leslie, però que ho proven de fer amb artimanyes i sabotatges diversos que, evidentment, sempre els hi surten malament i es tornen en la seva contra.
L'oportunitat de dirimir la grandesa entre ells apareix en aquesta carrera que menciona el títol, de Nova York a París en cotxes d'última generació. Se'ls hi ajunta la senyoreta Dubois (encantadora i expressiva Natalie Wood), una sufragista que lluita pels drets de les dones i que s'embarca en la carrera per demostrar-li al món que les dones mereixen tot el respecte.

Plena de gags molt físics, particularment basats en ridiculitzar la parella de dolents, però no deixant de banda diàlegs molt enginyosos sobre la guerra de sexes.


En Blake Edwards, quan escometia comèdia, no era dels que sabia massa bé quan parar els gags. Bona part de la seva fama, possiblement, se la guanyà a base d'estirar els gags fins més enllà de les darreres conseqüències (El Guateque o la nissage de la Pantera Rosa en són clars exemples). Així, algunes escenes còmiques, com la baralla al bar de l'Oest o la guerra de pastissos s'allarguen un pel massa, portant la comèdia al terreny de la caricaturització i l'excés. De fet, segurament l'extens metratge de 150 minuts ben bé podria haver-se reduit en benefici de la sensació global.

Tot i així, la pel·lícula és deliciosa en molts moments, i no deixa de sorprendre que fos la que marqués les pautes de la famosa sèrie d'animació Wacky Races de Hannah-Barbera (a España Los autos locos), amb el Pedro Bello com al perfecte seductor que sempre ho guanya tot i que si no ho fa és perquè s'ha aturat a ajudar a una damisela, la Penélope Glamour com la preciosa i glamourosa participant amb la umbrel·la sempre protegint-la del sol o els mítics Pierre Nodoyuna i el seu gos Patán com a nèmesis implacables i tramposos.