La por a volar del Capità Kirk d'Star Trek

Cap comentari
Hi ha pel·lícules de terror que han canviat els nostres comportaments. Ningú es fica al mar de la mateixa manera després de veure Jaws (Tiburón) de l'Spielberg. Doncs de la mateixa manera, qui veiés aquest episodi de la sèrie Twilight Zone (La dimensió desconeguda) probablement no torni a agafar un avió de la mateixa manera.

Tothom ha vist episodis de Twilight Zone, tothom recorda que li va agradar, però són pocs els episodis que, en realitat, la gent recorda. I, sens dubte, un dels més recordats és el que porta el títol: Malson a 20.000 peus.

Narra la odissea aèria d'un home que acaba de sortir d'un sanatori i que té els nervis a punt de trencar-se, especialment quant, mirant per la finestreta, li sembla veure un monstre pelut al damunt d'una de les ales de l'avió que vola sota una implacable tempesta.

L'home en qüestió és encarnat de manera esplèndida pel William Shatner, el capità Kirk de la sèrie Star Trek (el capità hauria d'estar ben acostumat a situacions així, no?). Però el que més m'ha sobtat en donar-li una revisió al capítol ha estat descobrir en els títols de crèdit el nom d'en Richard Matheson com a guionista.
En Richard Matheson és un dels puntals de la ciència ficció moderna, autor d'algunes peces clau d'aquest gènere, entre d'altres Sóc Llegenda, en la que narra la experiència de l'únic supervivent al món d'una catàstrofe nuclear (adaptada al cinema als anys 70 amb el Charlton Heston fent de protagonista i amb el títol The Omega man), L'home minvant (que el Jack Arnold adaptà també pel cinema) i un munt d'històries breus, incloent la que l'Steven Spielberg va agafar com a base de la seva opera prima, Duel (Diablo sobre ruedas).

Per acabar-ho d'adobar, l'episodi fou dirigit pel gran artesà que és Richard Donner (La profecia, Superman, Els Goonies, Arma Letal, etc.), que va aprendre l'ofici a base de dirigir sèries de televisió, sempre amb resultats molt dignes.

Als anys 80, una producció cinematogràfica de Hollywood agafà uns quants dels més mítics episodis de la sèrie per fer-ne un homenatge. Una de les històries escollides, per descomptat, va ser aquesta. Dirigida per George Miller, el director de Mad Max, en aquesta ocasió, l'actor que encarnà el sofert passatger amb por a volar era el grandíssim John Lithgow.


Tornant a la Dimensió desconeguda -la original, vull dir-, l'episodi en qüestió no té desperdici. Us en deixo aquí una versió reduïda de 6 minuts però us recomano fervorosament que busqueu l'original, tanqueu les llums i, ben sols, intenteu veure'l. I després, si teniu nassos, agafeu un avió