Banda sonora de Psicosi (Bernard Herrmann)

Cap comentari
Que sí, que sí; que la música de l'escena de la dutxa potser ja està molt gastada. Que potser la tenim ja incorporada al nostre subconscient cultural i per això -només per això- ens fa una mica de ràbia. Però és que la banda sonora sencera de la pel·lícula Psicosi de l'Alfred Hitchcock és tan absolutament magistral... però tan... Fem la prova. Posa en marxa el reproductor i escolta'n el preludi mentre segueixes llegint.


És o no és absolutament captivadora? Doncs no és l'únic tall del disc que mereix la pena. Aquest preludi, així com algun altre tema de la banda sonora conté el leit motiv que va inevitablement lligat a les imatges de la Marion Crane conduint mentre la consciència l'atabala. Però és que la peça que es titula Temptation és una delícia. I també l'staccato de The search (que després es calma, per difuminar-se vaporosament). I tants d'altres.

I és que el Herrmann era un geni. Un absolut geni de les partitures cinematogràfiques. Particularment reconegut per les seves col·laboracions amb Hitchcock (aquesta mateixa Psicosi, però també Vértigo, Con la muerte en los talones, i un bon grapat més), de vegades s'oblida que compta en el seu currículum amb altres obres mestres musicals del cinema. Compte, que la llista us farà venir ganes de passar-vos el dia escoltant bandes sonores:
- Ciudadano Kane
- El fantasma i la Sra Muir
- Ultimàtum a la terra
- Simbad i la princesa
- El cabo del terror (i El cabo del miedo)
- Fahrenheit 451
- Taxi Driver

I aquestes només són algunes de les que us podríem recomanar, que la llista és llarga.

I ara, ja ens perdonareu, deixem d'escriure un moment, que hem sentit un soroll al bany...