La NBC cancel·la Hannibal

Cap comentari
Un disgust, m'han donat un disgust. I dels grossos. Demano a la UNESCO que corri a declarar Hannibal Patrimoni audiovisual de la humanitat, per tal de que no la puguin tancar i ja està. M'és igual que les audiències no acompanyessin. Des de fa un parell d'anys Hannibal és una de les ficcions televisives més evolucionades, més elegants i poderoses, visual i narrativament.
El mèrit d'Hannibal és doble. Per una banda, és una sèrie de primera línia, de gran factura i d'execució quasi divina. I per una altra banda -i no menys important- ha apujat de manera exagerada el llistó de la ficció televisiva en cadenes generalistes als USA, tant per la seva temàtica psicològica complexa, multicapa, com pels seus visuals gore alhora que estilístics i volgudament amanerats. No puc recordar una altra quarantena de minuts d'una cadena generalista (és a dir, oberta a tothom) que s'hagués atrevit a parlar del què parla, a fer-ho amb la cruesa amb la que ho fa. Si un es mira Hannibal sense saber quina n'és la cadena per la que s'ha emès un apostaria per un Netflix, un Showtime (à la Dexter) o -la meva aposta personal- una AMC. Però no, és la NBC. La mateixa cadena que ha emès Friends (potser la millor comèdia de tots els temps, però més blanca que Farmacia de guardia), Heroes, Autopista hacia el cielo, The blacklist, Chicago Fire, etc., totes elles sèries que, si bé interessants o, fins i tot, molt bones en alguns casos, es distingeixen per un codi moral molt determinat, d'arestes molt romes i acotxades.


Però també seria just recordar que la NBC ha estat la responsable de programar, de tant en tant, sèries de ficció avançades al seu temps per diferents motius. A cor obert (St Elsewhere) i Canción triste de Hill Street (Hill Street Blues), per exemple, són dues de les culpables de la nova ficció dramàtica. I Urgencias (ER), de la mateixa manera, va apujar el nivell de realisme i explicitat de les imatges en una cadena generalista. O El ala oeste de la Casa Blanca (The west wing) que, per la seva banda, romandrà durant molts anys com una de les deu millors sèries de televisió mai escrites.

Per tant potser caldria agrair a la NBC que s'hagi atrevit durant aquests tres anys a programar Hannibal. Una llàstima que els somnis del Bryan Fuller de fer-ne set per tancar un arc narratiu complex no pugui arribar a fer-se realitat. Potser alguna ànima caritativa disfressada de cadena independent i de pagament (Netflix, Amazon, HBO) estigui disposada a no deixar als fans més penjats que una tira de budells d'una víctima del Lekter.