Mr. Death: The Rise and Fall of Fred A. Leuchter, Jr. (1999) - Errol Morris

Cap comentari
El Fred Leuchter és enginyer. Dissenya aparells, però no qualsevol tipus d'aparells: dissenya cadires elèctriques per les presons nord-americanes. Millora les ja existents -vetustes, ineficaces, insegures, que provoquen més patiment a l'executat del que caldria- i es converteix en una eminència en el tema. Totes les presons se'l rifen. Com que se li dona bé, li demanen que s'encarregui, igualment, de millorar els sistemes de mort per gas, per injecció letal i, fins i tot, per forca.

I ho fa tan bé que en pot fer el seu modus vivendi.

La primera part d'aquest documental s'acosta al Fred per escoltar, de la seva pròpia veu, com s'ho fa, quin és el seu mètode, quina és la seva relació amb la seva escabrosa feina.
Però quan l'espectador ja el coneix, el gran Errol Morris s'atansa a l'episodi més fosc de la vida de Leuchter. Contractat pels revisionistes històrics que defensaven que el genocidi nazi no havia succeït mai, Leuchter s'embarca en una aventura per demostrar aquesta improbable teoria, actuant com a expert en sistemes d'execució.

El que segueix ho deixarem per un altre dia, que no us volem esgarrar res, però us podem ben prometre que l'estil depurat i preciosista de l'Errol Morris aconsegueix un documental impressionant sobre un ésser humà tan "normal" com qualsevol altre, i desvetlla, sense dubtar-ho, els mecanismes d'autoafirmació que tots tenim.

Errol Morris, un dels més grans documentalistes de la història del cinema (Gates of heaven, The thin red line) encerta, un cop més en la diana, en treballar els temes des de la perspectiva dels homes i dones involucrats, deixant que siguin ells mateixos els que teixeixin la narrativa d'un documental imprescindible, no deixant mai de banda l'estil cinematogràfic, la fotografia i fins i tot la música per fer-ne alguna cosa més que un simple reportatge matusser.