El último desafío (The last stand, 2013) - Kim Ji-woon

Cap comentari
Un capo d'un càrtel colombià encarnat per un actor espanyol (Eduardo Noriega) que parla anglès com el Sergio Ramos, s'escapa d'un policia de l'FBI amb cara d'atontolinat (Forest Whitaker) i busca fugir a Mèxic, però ha de passar per un poblet sureny en el que el shèrif és un iaio forçut que parla com un terminator (i que és austríac, el Schwarzie). I tot això ho dirigeix un sur-coreà, en un poti-poti de cultures preciós.
Això és The last stand, el retorn del Schwarzie al cinema per la porta gran.

Aprofitant que el Schwarzie està gran, hi fiquem acudits al respecte (que ara es porta molt que els herois del cinema d'acció se'n fotin de sí mateixos). Aprofitant que tenim un actor com el Noriega, fem que parli molt (malament) en anglès i que no coli mai com a dolent respectable i temible (tan sols condueix un cotxe a tota velocitat durant tota la pel·lícula, aquestes són les seves credencials). (des)Aprofitant que tenim a un actor avesat a fer de dolent com el gran Peter Stormare, el releguem a fer de mà dreta del Noriega (el Peter Stormare MAI, repetim, MAI permetria que un mindundi com el Noriega estigués per damunt d'ell en una organització criminal). Ah, i recorda que el Schwarzenegger, quan parla, sembla curtet: Ah, doncs llavors posem-lo a dir frases lapidàries sovint, que encara ho semblarà més. I sobretot, recorda posar-hi molts cotxes que s'estavellen, coses que exploten i trets a dojo, que sempre fa bonic, sempre fa avançar la història.

Al final, fes-ho com vulguis, que la peli s'estrenarà amb festejos arreu i als fans de les pelis d'acció tots aquests factors els hi semblaran, justament, coses a valorar. Si és que, al cap i a la fi, fer una peli d'acció no costa massa (i acontentar als fans, tampoc).