Beforeigners (Fremvandrerne, 2019) - Anne Bjørnstad i Eilif Skodvin (creadors)

2 comentaris

En ple segle XXI, arreu del món comencen a aparèixer de dins del mar viatgers temporals provinents d'èpoques passades. A Noruega també, i els que hi apareixen són víkings. Aquesta és la premissa de Beforeigners, un procedimental policial que transcorre sobre un rerefons de ciència ficció llaminer i amb moltes possibilitats.


Sap greu, però, que la insistència en vestir aquesta sèrie d'un procedimental de tall clàssic menystingui intensament la seva vessant de ciència ficció. Els casos d'assassinats dels visitants temporals articulen una primera temporada que va apuntant cap a direccions interessants (la integració dels visitants, la xenofòbia temporal dels contemporanis, la barreja de cultures, etc.) però que sembla servir aquests centelleigs sci-fi de manera massa escadussera i, fins i tot, reprimida. La sèrie sembla més interessada en servir capítols intranscendents que no pas veritablement transcendents, i això, amb un material com aquest entre mans, podria entendre's com a pecat capital.


Amb tot, els personatges, poc a poc, van quallant, el guió no sembla tenir por d'embolicar-se i de ser mínimament exigent amb l'espectador, i —un cop més— els flaixos intermitents de qüestions temàtiques de pes van convertint-la en un producte interessant que, per bé que no és capaç de tancar la temporada amb suficient ganxo com per generar expectatives de cara a una segona, sí ha deixat un bon entramat de temes que, en mans més atrevides pot acabar gestant una de les més interessants propostes televisives dels propers anys.


2 comentaris :

Mònica ha dit...

Sent una sèrie que he començat després de la vostre recomenació, una de les coses que m'atreien llegint la vostre entrada, era el món viking. Molt enganxada en el seu moment a la serie Vikingos també de HBO, aquesta m'ha deixat una mica indiferent. Seguiré la propera temporada perquè no soc gaire de deixar series a mitjes, però no se si he entès be tota la trama. Veurem...

Marc Ambit ha dit...

Estem amb tu, Mònica. La sèrie promet fer-se molt interessant si s'atreveix a desenvolupar segons quines qüestions. Però aquesta primera temporada igual sí que es queda un pèl curta.

Gràcies pel comentari!!!!