The Shadow Line (2011) - Hugo Blick

Cap comentari
Sempre han jugat en una lliga diferent, però darrerament, les sèries britàniques ens estan donant grates i enormes sorpreses. Fa uns mesos parlàvem a l'Última Projecció de la sèrie d'intriga policial Luther. En una línia semblant descobrim ara aquesta esplèndida The Shadow Line.
Semblant perquè al igual que a Luther, el protagonista és un detectiu de la policia britànica que acaba de tornar al servei després de circumstàncies una mica especials (que no desvetllarem aquí per qui encara no hagi vist el primer capítol).
Però la veritable gràcia, el ganxo de la sèrie ha de ser un altre de ben diferent. La història narra les investigacions que s'engeguen en descobrir-se un pinxo d'un grup de mafiosos locals assassinat després d'haver sortit de la presó (amb un perdó reial, condonació de la condemna molt poc habitual i que tan sols es dona sota determinades i exclusives circumstàncies). Ningú no sap qui ha estat l'assassí. I -ara ve lo bo- les investigacions s'engeguen, paral·lelament, als despatxos de la policia i als dels mafiosos, que també estan ansiosos per descobrir què ha passat, patint com pateixen pel seu negoci.

Al capdavant del repartiment, dos noms que sempre han figurat com a secundaris i que presenten aquí unes magnífiques credencials interpretatives. D'una banda, l'inspector de policia és encarnat pel Chiwetel Eijofor (Melinda and Melinda, American Gangster, Salt, 2012, Plan Oculto i, sobretot, Children of men) i, per l'altra, l'encarregat per part dels mafiosos d'investigar la mort del seu col·lega és en Christopher Eccleston (Shallow Grave, The Others, 28 Days Later). Però hi ha un personatge "ocult" interpretat per un magnífic actor britànic que no volem desvetllar. Caldrà veure la sèrie per descobrir-ho.

Diàlegs precisos, acció soterrada, guió intricat, secrets, misteris i moltes interconnexions complexes entre els protagonistes. Com dèiem, d'una altra lliga si la compares amb les òbvies -i sempre orientades a l'efectisme- sèries d'investigació criminal nord-americanes.