Quin seria el millor president cinematogràfic d'USA?

1 comentari
Als Estats Units estan d'eleccions. I a l'Última Projecció se'ns ha acudit muntar unes eleccions a la presidència de la Casa Blanca però basant-nos només en els personatges de president dels USA que el cinema (i les sèries de TV) ens ha anat regalant. Aquests són els candidats. Penseu bé qui preferiríeu i voteu aquí.

President Merkin Muffey
Peter Sellers
Dr. Strangelove
1964
Stanley Kubrick
Alguns l'acusen de ser massa tou amb els russos i per semblar incapaç d'aturar la 3ª Guerra Mundial, però altres el defensen argumentant que va intentar, per tots els mitjans, oposar-se a a les pressions de l'exèrcit per llençar un atac nuclear massiu. Lacònic, reflexiu, el president Muffey té, com molts dels noms dels personatges de la pel·lícula, un nom de broma ("Merkin" en anglès fa referència a unes perruques per al pubis), però no sembla, a diferència de molts dels altres personatges presents a la "war room", obcecat en demostrar quan inútils els nostres governants són. Seva és la mítica frase "Gentlemen, you can't fight in here. This is the War Room!".

President Bill Mitchell
Kevin Kline
Dave
1993
Ivan Reitman
Votar al president Mitchell és votar esquizofrènicament. És com un vot doble. A qui estàs votant realment?: al president de debò o al substitut de bona fe. En Dave, el substitut, comença mig de broma fent aparicions lleugeres per encobrir un affair del president, però l'atac de cor que aquest pateix el posa en situació de governar, i és llavors quan el gran públic descobreix facetes que mai no haguessin sospitat del seu líder, la seva bondat, la seva preocupació pels desvalguts, etc.

President Thomas J. Whitmore
Bill Pullman
Independence Day
1993
Roland Emmerich
Precursor dels presidents orientats a l'acció. El president Whitmore tant es puja al damunt d'una furgoneta amb un megàfon per reclutar als seus conciutadans en la guerra contra l'enemic alienígena, com s'asseu als comandaments d'un caça per formar la primera línia de defensa de la terra. Ja em diràs tu si no es mereix el vot, l'home.

President Andrew Shepherd
Michael Douglas
The American President (El presidente y Miss Wade)
1995
Rob Reiner
Si hi ha presidents d'acció, per què no hi pot haver presidents romàntics? Aquest president Shepherd -vidu, per a més senyes-, queda encisat per l'ambientòloga encarnada per la Annette Benning i ja tenim la trama servida (molt ben servida pel guionista Aaron Sorkin). Reclama el vot d'aquells que creuen que la política no està renyida amb els sentiments.

President James Dale
Jack Nicholson
Mars Attacks!
1996
Tim Burton
No serà per bones intencions. El president Dale intenta persuadir als invasors amb frases com "Per què no podem arreglar les nostres diferències?, Per què no podem portar-nos bé, petits homenets?". Tot diplomàcia, ja es veu. La cosa és que sembla que la vida que porta, amb la seva família de postal, l'allunya una mica de la realitat i de les necessitats del seu poble.

President James Marshall
Harrison Ford
Air Force One
1997
Wolfgang Petersen
Exemple de president al que no se li cauen els anells a l'hora de defensar el seu país. Prototip del president heroi, aquell que és capaç d'enfrontar-se cos a cos amb l'enemic i sortir-ne victoriós, el President Marshall (amb una "L" menys, el seu nom significa "mariscal" o bé "xèrif", "agutzil") és un president d'acció més proper al Chuk Norris que al Bill Clinton. "Fot el camp del meu avió" és la seva frase més mítica.

President Alan Richmond
Gene Hackman
Absolute Power
1997
Clint Eastwood
Mala reputació la d'aquest president faldiller al que se li mor l'amant i un lladregot espavilat amb pinta de Clint Eastwood amenaça amb posar-lo en evidència. Sec, malcarat, groller i amb molt poca empatia per la raça humana, el president Richmond recollirà votants amb pocs escrúpols.

President Henry Hayes
William Devane
Stargate SG-1
1997-2007
Brad Wright, Jonathan Glassner (creadors)
Els presidents dels Estats Units no ho tenen gens fàcil a la sèrie Stargate. A l'estrés habitual de dur un país se li ha d'afegir els problemes derivats d'una porta espai-temporal i de l'amenaça de la flota d'Anubis! El president Hayes, tot s'ha de dir, quan li parlen en el seu primer dia del projecte Stargate i del que comporta, es pensa que li estan prenent el pèl. Tot i la recança del principi, arribarà a ser un bon President.

President Tom Beck
Morgan Freeman
Deep Impact
1998
Mimi Leder
Primer president de raça negra del cinema, el president Tom Beck es guanyà el favor del seu electorat amb un discurs final que posava la pell de gallina: "Les ciutats cauen, però són reconstruïdes. Els herois moren, però són recordats".

President Jack Stanton
John Travolta
Primary Colors
1999
Mike Nichols
S'assembla molt al Bill Clinton (de fet, evidentment, hi està inspirat), però no ho és (no fos que algú a la Casa Blanca s'emprenyés). I no, en la època en que es basa la pel·lícula, encara no coneixia a la Monica Lewinsky. Recollirà els vots dels fanàtics de les pel·lícules que comencen amb allò de "Basada en fets reals".


President Josiah Bartlet
Martin Sheen
The West Wing (El ala oeste de la Casa Blanca)
1999
Aaron Sorkin (creador)
El president Bartlet és, probablement, el millor president que ha existit mai. Guanyador d'un premi Nobel d'economia, simpàtic, "atractiu", ferm però compassiu, popular i respectat alhora... Josiah Bartlet és el millor. De vegades és com si Kennedy hagués sobreviscut i s'hagués convertit en un demòcrata carismàtic, atent als aspectes socials sense afeblir l'economia i que no tem intervenir militarment, sempre (és clar) de manera justificada.

President Jackson Evans
Jeff Bridges
The Contender (Candidata al poder)
2000
Rod Lurie
Té molt clar que el següent pas a donar en la democràcia dels Estats Units és proposar una candidata a la presidència que sigui dona, i la Joan Allen, és l'escollida. Les pressions internes i externes no el faran defallir, de tan obcecat amb el seu propòsit com està.

President David Palmer
Dennis Haysbert
"24"
2001-2010
Robert Cochran, Joel Surnow (creadors)
David Palmer és el primer President negre de la ficció televisiva. Tot i que a la primera temporada encara és candidat a la presidència, ja se'ns mostra com un tipus ferm i just que creu en l'ètica per davant de tot, fins i tot quan la seva família es veu involucrada en certs "problemes". Ens agrada Palmer perquè és just, ferm i no té por a prendre decisions difícils. 

Presidenta Mackenzie Allen
Geena Davis
Commander in Chief
2005-2006
Rod Lurie (creador)
Aquesta sèrie de només dues temporades mostra Geena Davis com a primera Presidenta dels Estats Units. Mckenzie Allen es vicepresidenta en el moment en que el president electe pateix un aneurisma. Tot i ser aconsellada que renunciï, acabarà decidint en contra dels seus assessors i jurant el càrrec com a Presidenta dels Estats Units. Guanyadora d'un Nobel, mare i candidata independent haurà de lluitar contra els prejudicis a més de mantenir la pau com a "lider del món lliure".

President Arnold Schwarzenegger
Harry Shearer (veu)
Simpsons, the Movie
2007
David Silverman
Ni se'ls hi va acudir demanar-li a l'Arnie que es doblés a si mateix en aquest personatge de president incompetent i absolutament incapaç de prendre decisions. La seva frase antològica (i possible slogan de campanya) és "Vaig ser elegit per dirigir, no per llegir".

1 comentari :

Sergi Calle ha dit...

Anava a dir Peter Sellers, fins que he vist el Governator. Potser aquest un dia no serà de ficció