Los edukadores (Die fetten Jahre sind vorbei) (2005) - Hans Weingartner

Cap comentari
Lloable intent de resumir en un parell d'hores de metratge les contradiccions de la lluita contra el sistema en els temps que corren. En Weingartner signa un guió i una direcció que proposa una aventura de tres amics que intenten educar als rics, donar-los una lliçó. El seu mètode consisteix en entrar a casa seva aprofitant que els amos no hi són, remoure els mobles, canviar-ho tot de lloc (no robant absolutament res) i deixar una nota anònima dient: "Els anys de bonança se t'han acabat".
L'objectiu és, únicament, ficar una mica de por al cos d'aquells que tenen massa de tot, esperant que això els faci modificar la conducta.

Tot se'n va en orris quan un descuit els posa en una situació difícil on han de prendre decisions compromeses.
Tot i que el film intenta sempre proposar diàlegs interessants sobre la responsabilitat de cada qual, sobre la distribució de la riquesa o el deute extern, mai no arriba a proposar idees enginyoses o suggerents i acaba limitant-se a un discurs lleugerament simplista, molt forçat per una trama massa increïble. No és una peli simple, ni ataca els temes principals de manera tòpica i previsible, però tampoc no s'atreveix a anar més enllà.

Per si fos poc, un final farcit de trampes de guió acaba deixant la sensació de que en Weingartner hagués fet molt millor deixant-li la direcció a algú amb més criteri i menys autocomplaent.