The Andromeda strain (1971) - Robert Wise

Cap comentari
Impecable pel·lícula ciència ficció, seguint un llibre del prolífic Michael Crichton sobre una invasió bacteriològica procedent de l'espai.
Un satèl·lit s'estimba en un poblet de Nou Mèxic i mata a tots els seus habitants. El govern nord-americà comença tot un procés per detectar la font de la matança per descobrir que es tracta d'un agent bacteriològic que amenaça d'expandir-se i convertir-se en una plaga a nivell mundial.
Un equip d'experts científics és reclutat per fer-hi front i la pel·lícula segueix tot el procediment científic que els ha de dur a eliminar-lo o a sucumbir a la invasió.

La peli és extremadament impactant. I ho és, justament, perquè defuig caure en els escarafalls del cinema de catàstrofes tan habitual en els 70. S'allunya dels efectismes i centra la seva tensió dramàtica en el desenvolupament de les investigacions dels quatre científics que, contra rellotge, intenten trobar una solució eficaç.
Dirigida amb un pols extremadament ferm pel gran Robert Wise (heterodox cineasta, capaç de dirigir musicals com West Side story o The sound of music però també trames de ciència ficció com The day the earth stood still o Star Trek), la pel·lícula no deixa moment per respirar i la minuciositat de la investigació és perfectament utilitzada com a catalitzador de la tensió. Al cap i a la fi, per fer-nos una idea, la trama es desenvolupa com si es tractés d'un episodi de la sèrie House, aquí evidentment amb una grandiloqüència més pròpia del cinema.

Un autèntic clàssic de la ciència ficció moderna, de quan el gènere era respectable per les seves idees i no per la seva pirotècnia visual, de quan parlava de l'ésser humà, de les seves limitacions, de la seva universalitat. Una pel·lícula molt recomanable encara avui en dia per a tots aquells que sempre han pensat que la ciència ficció és un gènere molt seriós.