Las aventuras de Tadeo Jones (2012) - Enrique Gato

Cap comentari
Entretingudíssima i divertida pel·lícula d'aventures de caire familiar la que s'han tret de la màniga l'Enrique Gato i el seu equip.

Sabeu que sempre hem estat molt crítics amb bona part del cinema espanyol i la seva absoluta manca d'autoexigència. Doncs no és, ni molt menys, el cas d'aquesta pel·lícula, curosa, detallista i molt amena que us divertirà més del que podria semblar a primera vista.

La història explica els intents del Tadeo per convertir el seu somni de ser arqueòleg en realitat. El Tadeo ho porta a la sang i res no sembla fer-lo defallir. En el seu camí es toparà amb una bona colla de personatges amb els que compartirà peripècies: La Sara, filla d'un arqueòleg famós que ha estat segrestat (doblada per la Michelle Jenner), el Freddy, un peculiar guía peruà que sempre busca fer negoci de tot (doblat pel José Mota en la versió espanyola i el Jose Corbacho en la catalana), el Jeff, gos del Tadeo i el Belzoni, el lloro de la Sara (i el personatge més divertit de tots, cada gag seu és un èxit). Entre tots intentaràn trobar la famosa ciutat perduda dels Incas, enfrontant-se als malvats capitanejats pel sinistre Kopponen.

Força enginyosa en l'apartat de comèdia, acceptablement trepidant en les escenes d'acció, aquesta aventura del Tadeo Jones mostra una producció audiovisual impecable, molt treballada (8 anys de producció) i amb ganes de fer negoci internacionalment (tots els escrits que apareixen a la pel·lícula estan en anglès, totes les cançons -excepte la lamentable peça final- també). Amb un colorisme realment llampant i enlluernador, Tadeo Jones és un entreteniment, sí, però és un bon entreteniment.

L'humor funciona (tot i alguns localismes i la insistent obsessió de fer que es noti que el José Mota està doblant un personatge, posant-li a la boca frases dels seus personatges televisius) i és prou elegant com per agradar igualment als nens com als acompanyants.
En definitiva, un producte molt ben confeccionat que no decebrà, que entrega més del que promet i que regalarà una bona tarda de cinema a aquells que vulguin un simple entreteniment juvenil (i es podrà veure en D i 3D, així com en castellà i en català).