La carta d'Stanley Kubrick a Arthur C. Clarke (o el naixament de 2001)

Cap comentari

SOLARIS PRODUCTIONS, INC

Març 31, 1964

Sr. Arthur C. Clarke
[Adreça]

Apreciat Sr Clarke:
És una molt interessant coincidència que el nostre amic mutu Caras el mencionés a vostè en una conversa que estàvem tenint sobre el telescopi Questar. He estat un gran admirador dels seus llibres des de ja fa força temps i sempre he volgut parlar amb vostè de la possibilitat de fer la pel·lícula de ciència ficció realment bona i proverbial.

El meu interès principal recau en aquestes àmplies àrees, assumint naturalment una gran trama i qualitat.

1. Les raons per creure en l'existència de vida extraterrestre.
2. L'impacte (i potser fins i tot la manca d'impacte en algun cas) que tal descobriment tindria sobre la Terra en un futur proper.
3. Una sonda espacial amb aterratge i exploració sobre la Lluna i Mart.

En Roger em diu que està vostè planejant venir a Nova York aquest estiu. Té una agenda inflexible? Si no, voldria considerar el venir abans amb l'objectiu d'una trobada, el propòsit de la qual seria determinar si una idea podria existir o sorgir que podria interessar-nos suficientment a tots dos per tal de col·laborar en un guió?


Incidentalment, "Sky & Telescope" anuncia una bona colla de telescopis. Si es té l'espai per a un telescopi de tamany mitjà sobre un pedestal de, diguem, el tamany d'un trípode de càmera, hi ha algun model en particular de la seva classe, tal com el Questar ho és pels petits telescopis portàtils?

Atentament,

(Signatura)

Stanley Kubrick


Aquesta és la carta  que el gran director Stanley Kubrick va enviar-li al novel·lista de ciència ficció Arthur C. Clarke i que va suposar el punt de partida d'una de les pel·lícules més importants de la història del cinema. La carta original la podeu llegir a Letters Of Note, (aquí jo us l'he traduïda, disculpeu la possible manca de fidelitat) i en ella el Kubrick, a més de demanar-li consell sobre quin telescopi adquirir, ja li demana audiència al Clarke per començar a parlar del seu projecte. La trobada, finalment, va tenir lloc. Va durar vuit hores i en ella van assentar les bases del projecte 2001: A space oddissey. El punt de partida fou un relat breu d'en Clarke anomenat The Sentinel, a partir del qual tota la idea de la pel·lícula va acabar prenent cos.

I així, nens i nenes, és com es gesta una de les obres mestres del segle XX, un pinacle indiscutible de la ciència ficció i una obra que es va avançar al futur en les mans d'aquests dos grans genis.