Ha mort el gran Ravi Shankar

Cap comentari

Gran pèrdua per la música, la del gran referent de la música índia a occident, la d'aquell que va obrir portes, tendir ponts entre dues cultures a través de la seva música.
Autor de desenes de bandes sonores, entre elles la multiguardonada Ghandi (Ghandi, Richard Attenborough, 1982), composada a mitges amb el George Fenton.



Però també va sonoritzar les músiques de pel·lícules mítiques del cinema indi com la trilogia de l'Apu del gran mestre Satyajit Ray, La canción del camino (Pather Panchali, 1955), El invencible (Aparajito, 1956) i El mundo de Apu (Apu pansar, 1959).


Una de les seves obres mestres va ser el Concerto for sitar & orchestra que va dur a terme amb l'ajut de l'André Previn i la London Symphony Orchestra, en la que barrejà de manera complexa les estructures de la música índia amb la clàssica occidental, en una barreja que molts puristes van criticar però que guanyà el favor del públic molt ràpidament.

La seva amplitud de mires, sense miraments a l'hora de participar en un disc dels Beatles o d'endegar projectes populars el va convertir en la icona musical índia a occident.

Ha mort un geni. Aquí us deixem part del seu llegat, el tema final de Ghandi, una preciositat que perdurarà sempre, així com el record del gran Shankar.