El viento se levanta (Kaze tachinu) - (2013) Hayao Miyazaki

Cap comentari
Una veritable pena que el gran mestre Miyazaki digui adéu amb aquesta pel·lícula, al nostre gust la pitjor ja no només de la seva filmografia sinó dels estudis Ghibli.

"El viento se levanta" és tot el que no són les altres pel·lícules del mestre: llarga, superficial, avorrida, tècnicament limitada, farcida d'uns personatges plans i sense encís i absolutament desproveïda de l'encant i la màgia marca de la casa.

Per si fos poc, "El viento se levanta" també s'ensorra en oblidar allò que va convertir al Miyazaki en mestre absolut de l'animació: la passió narrativa infosa als personatges. El Jiro, el Hanzo i la Nahoko no tenen cor. Les seves passions, suposadament insondables, es desdibuixen amb un guió fet a pedaços. El drama personal és innocu. L'amor no es percep. L'amistat ni s'ensuma.

Si en algun aspecte sembla funcionar a estones "El viento se levanta" és quan l'espectador pot establir paral·lelismes amb la retirada del Miyazaki, primer en la figura de l'enginyer Caproni i després en el propi Jiro, ja adult.
Però tot és un miratge, perquè al darrera no hi ha pel·lícula i, aquest cop, les intencions no han travessat els llàpissos de colors que altres vegades ens han fet somiar i emocionar-nos.

Adéu, mestre Miyazaki. No oblidarem mai cap de les seves anteriors pel·lícules.