El Black Swan de l'Aronofsky copia el Perfect Blue del Satoshi Kon?

1 comentari
Es Black Swan una còpia de la magnífica Perfect Blue del gran mestre Satoshi Kon? Aquesta pregunta ha desencadenat nombrosos i apassionats debats a la xarxa. Per què hi ha sospites? Primer de tot per una qüestió formal.





La Mònica Jordan ens avisa de que, en realitat, les imatges de la dreta pertanyen a Rèquiem per a un somni

Però després cal analitzar a fons la temàtica d'ambdós films per comprovar que les similituds són força evidents. Ambdues expliquen aquell moment en la vida d'una artista (de nom "Mima" a Perfect Blue, "Nina" a Black Swan) en el que tenen l'oportunitat de convertir-se en mites. I, en el camí, en la conversió, han de conviure amb el seu costat fosc, fer concessions, suportar l'assetjament, la vexació, etc.

Tot i que no estem massa d'acord amb algunes valoracions que s'hi fan, aquest vídeo ho explica a la perfecció.



Tal com ens informa la Mònica Jordan, l'Aronofsky va comprar els drets de la pel·lícula del Kon per fer-ne una adaptació amb actors de carn i ossos que mai va acabar de fer-se realitat. Però tot i que el propi Aronosfky ha reconegut que hi ha similituds, mai ha confessat que fos ni tan sols una influència en la seva pel·lícula.

En qualsevol cas, ens dona l'excusa perfecta per convidar-vos a revisitar ambues pel·lícules. Black swan es compta entre les nostres favorites de l'Aronofsky, mentre que Perfect blue és un autèntic puntal de l'animede finals de segle, i una de les pel·lícules més brillants de tot el gènere.

1 comentari :

Sergi Calle ha dit...

Als comentaris de DVD de 'Requiem per un sueño' em sembla recordar que l'Aronofsky diu que va comprar tots els drets de Perfect Blue per poder fer servir l'escena del bany. O sigui, ell admet que volia fer l'homenatge. I no només el va fer, sinó que té dret a copiar-se tota la pel·lícula, si vol