Shanghai (2010) - Mikael Hafström

1 comentari
Interessant pel·lícula de cinema negre amb rerefons històric que juga les seves bases sobre un guió força ben tramat (amb uns diàlegs per damunt de la mitjana) i un repartiment molt respectable.

El Paul Soames (John Cusack) és un espia que arriba a Shanghai en temps convulsos, just abans de l'atac a Pearl Harbour, intentant descobrir qui va matar a un amic seu. Es veu atrapat, com el seu propi país a l'època, entre la Xina i el Japó (que ocupa ja tot el país excepte Shanghai) en un embull confús de màfia, política, grups de rebels i personatges foscos. Acossat pel Colonel Tanaka (Ken Watanabe) i interposant-se al mig del matrimoni Lan-Ting (Gong Li i Chow Yun-Fat) el Paul Soames ha de prendre partit, tal com Estats Units està abocada a fer.

Elegant, amb un punt èpic a estones, les peripècies per les que passa el protagonista, rotundament emmarcades en el cinema negre més clàssic, s'enrevessen, s'entortolliguen, van descobrint secrets ben amagats al cor d'un imperi, el xinès, desbordat per la invasió nipona. El millor del film, sens dubte, aquesta fantàstica (i aconseguida) barreja de noir amb escenari històric, tal com si es barregessin Out of the past amb Casablanca, per posar un exemple. El Mikael Hafstrom se'n surt amb elegància, recolzant-se en un sòlid guió del Hossein Amini (que ha firmat també els guions de Drive, Blancanieves y la leyenda del cazador, Jude, Las cuatro plumas o Gangs of New York) que presenta uns personatges arquetípics amb un punt soterrat diferent (que no desvetllarem aquí) i que li dona un cop d'efecte molt interessant a la pel·lícula.

Actors i actrius amb caché i presència (s'hi afegeixen la Franka Potente, el David Morse i el Jeffrey Dean Morgan), veu en off, femmes fatales, secrets, mentides, gelos i passions en els baixos fons de Shanghai, tot un còctel que, sense acabar de ser esplèndid, regalarà un parell de bones hores de cinema amb flaires de clàssic amb un toc de modernor elegant.


1 comentari :

M. del Mar Gallardo ha dit...

Molt d'acord! El que més em va agradar de la pel·lícula va ser sobretot aquest "film noir" barrejat amb un moment històric. I llàstima de la veu en off, que és el que no em va acabar d'agradar! Mira que m'agrada la veu del John Cusack, però aquí la barreja no va acabar de quedar bé...