Per la Mercè, felicitem a la gran Mercedes Ruehl

Cap comentari
Avui se celebra la Mercè, patrona de Barcelona. I a l'Última Projecció hem volgut felicitar a una de les nostres actrius favorites. No us penseu, no és una actriu mítica, ni ha fet multitud de pelis. És, "simplement", una actriu enorme que cada cop que ha tingut uns minuts en pantalla els ha aprofitat per marcar una diferència amb la resta.
Moltes felicitats, en el dia del teu sant, Mercedes Ruehl.

Va començar fent teatre, a Broadway, cap als anys 80, i l'any 91 ja li van donar un Toni pel Lost in Yonkers del Neil Simon. D'allà va comenár a tirar cap a Hollywood, amb petits papers a pelis tan distingides com Se acabó el pastel (Heartburn, 1986, Mike Nichols), Días de radio (Radio days, 1987, Woody Allen), El secreto de mi éxito (The secret of my success, 1987, Herbert Ross), Big (Big, 1988, Penny Marshall) o Casada con todos (Married to the mob, 1988, Jonathan Demme). Va ser, però, amb la seva actuació a El rey pescador (The fisher king, 1991, Terry Gilliam) que l'Acadèmia va cridar a les seves portes per atorgar-li l'Òscar, que va arrabassar de mans d'actrius tan reputades com Jessica Tandy, Diane Ladd o Kate Nelligan i d'una joveníssima Juliette Lewis.
La seva actuació en aquesta pel·lícula, encarnant a l'Anne, parella del Jeff Bridges del que ha de suportar els altibaixos és delicadíssima, vital i extremadament realista. Feia molt de temps que els premis Òscar no es fixaven en una interpretació que s'allunyés de les interpretacions estil Sally Field. Si us plau, reviseu un moment aquesta interpretació en aquesta escena i fixeu-vos molt bé en la Mercedes.

 

La seva carrera, com li passa sovint a les actrius que guanyen un Òscar, va decaure misteriosament i ja no va poder oferir cap altre paper realment significatiu ni participar en cap altra peli prou decent com per ser recordada. Alguna participació en alguna sèrie (Frasier, Entourage) i, després, de tornada als escenaris, on segueix captivant, en directe, les seves audiències cada nit.

Sempre, però avui més que mai, Mercedes, moltes felicitats.