Gentleman Jack (2019) - Sally Wainwright (creadora)

Cap comentari

L'Anne Lister va ser una dona molt avançada als seus temps. Era lesbiana, terratinent i no es comportava (ni volia comportar-se) com se suposava que les dones del primer quart del segle XIX devien fer-ho. Durant tota la seva vida, l'Anne va estar escrivint uns diaris codificats en els que explicava les seves aventures, viatges i relacions carnals amb dones de l'Anglaterra victoriana, així com els seus negocis i les seves preocupacions. D'aquells diaris la Sally Wainwright (creadora de la igualment fantàstica sèrie Happy Valley) n'ha trobat uns fils conductors que ens permeten reviure el mite en aquesta encisadora Gentleman Jack.


Descobrim el seu caràcter ferri, potent, decidit, oposat a l'intens patriarcat del moment. La veiem posant al seu lloc a homes saberuts, mesquins, ofuscadament mascles, fent-hi negocis, sent inflexible en les negociacions, interessant-se per la ciència (una dona!, per la ciència!), pel funcionament de les coses, del cos humà, dels negocis, de la societat ancorada en les aparences i en el què diran que li va tocar viure.

Sempre assenyalada, odiada, temuda, però alhora admirada, desitjada, ocultament envejada, la Lister és una dona fora de la seva època, però molt conscient de dues coses:

1- Ha de trobar la manera de viure en una societat com aquella. I per fer-ho és possible que necessiti cedir, que necessiti trobar un encaix obligat que no la hi comporti l'ostracisme social més absolut o, directament, la forca.
2- El seu comportament serà un referent. I per això escriu el diari, però també per això ens mira directament als ulls (bé, a la càmera), perquè hi busca complicitat, recolzament.


Estem davant d'una persona portentosa i admirable. Amb les seves febleses i errors, també, però sempre admirable. I ho fem en una sèrie notable, capaç de presentar-nos uns personatges que no dubtem que s'acabaran arrapant a les nostres retines en futures temporades. Perquè el destí de l'Anne Lister no està pas encara fixat. I de ben segur que serà digne de descobrir.