Star Wars: Els últims Jedi (Star Wars: The last Jedi, 2017) - Rian Johnson

2 comentaris

Sóc dels que va gaudir, i molt (com un nen) de l'episodi VII, per bé que molts bons amics m'heu fet veure que, en realitat, no era més que l'episodi IV refet, copiat quasi literalment, amb nous personatges i nous escenaris. No em vau convèncer del tot (segueixo pensant que, sent un exercici de nostàlgia absolutament descarat, conté algunes idees molt noves i interessants, posant èmfasi en la temàtica familiar més enllà de la pura anècdota) però reconec que era una continuació atrevida ni agosarada.


Doncs, vist l'episodi següent, el VIIIè, quasi millor que hagués seguit la nostàlgia i s'hagués deixat l'agosarament per a un equip de producció amb més seny narratiu. Perquè aquesta 'Els últims Jedi' és un despropòsit narratiu important: desencaixada, mancada de continuïtat narrativa, escapçada. Per si fos poc, insisteix en la mateixa fórmula que ja sembla formar part intrínseca de qualsevol de les parts de la nissaga, aquella subdivisió de l'acció en paral·lel en dos o tres escenaris diferents en els que els protagonistes han de, miraculosament, desendollar algun escut, desactivar un escut i destruir la font d'energia de qualsevol aparell mortífer alhora, a l'uníson, perquè si un d'ells erra els altres moriran amb ell. Què hi farem? No sembla que tinguem escapatòria. No sembla que es pugui fer una pel·lícula d'Star Wars diferent. Però després d'haver-ho vist ja vuit cops, la veritat, ja no és tan emocionant, la veritat.


És cert que la pel·lícula revifa cap al seu tram final, més que res per l'acumulació d'escenes d'acció encadenades, aparentment inacabables. Se li afegeix, a més, el re-encontre del Luke i la Leia, moment que, vulguis que no, posa els pèls de punta. Així com el descobrir en el Kylo Ren a un mocós malcriat que sembla que reclama la galàxia com si fos la seva joguina, aquella que no vol compartir amb ningú.

Però per a arribar a aquest tram final cal esperar quasi dues hores. Dues hores d'anades i vingudes, de conyetes absurdes (culpeu a la marvelització, d'aquesta incapacitat d'oferir-li al públic un entreteniment que no inclogui sortides de to humorístiques com si aquesta públic fos idiota i no pogués suportar dues hores de narració coherent i mínimament seriosa) com la broma del Poe Dameron al General Hux o els Porgs (que, per cert, han acabat al film tan sols perquè l'illa on es rodava estava plagada de frarets) fent dels minions de la pel·lícula.


Per acabar-ho d'adobar, un dels nous personatges d'aquesta tercera trilogia, el susdit Poe Dameron, tira per terra totes les esperances que ens havia donat en l'anterior entrega, tornant-se un lamentable heroi-a-la-força, dèspota, individualista i egòlatra que ens temem que no es redimirà i que haurem de patir en encara unes quantes més seqüeles. (Té nassos, la cosa. La Leia el reprèn, diverses vegades, pel seu comportament. Però al final li acaba donant el vistiplau i el deixa ser el líder que ell i només ell vol ser).

Val a dir que ens agrada —i molt— la Rey, la seva connexió telepàtica amb el Ren i les ganes de tirar endavant la nissaga, allunyant-la de personatges pretèrits i trames ja suades. En aquesta darrera rau, de fet, la nostra darrera esperança, doncs aquest vuitè episodi no és tant un encaix entre l'inici i el final de cap història sinó que se'ns apareix com un veritable trencament amb molts preceptes. Tant de bo la direcció de l'Abrams en el novè episodi tingui (ho dubtem seriosament) més pols que l'anodí Rian Johnson (donar-li un episodi de la nissaga més important de tots els temps a un senyor que ha dirigir Looper i Brick és tota una declaració d'intencions dels productors). Que la força ens acompany.


2 comentaris :

Ramon B. ha dit...

Tot just acabo de descobrir aquest blog i investigant les entrades em trobo amb aquesta i no em puc estar de dir-hi la meva. Soc un fan d'StarWars nivell malaltís. D'aquests que se saben els models de totes les naus, els noms de les races alienígenes, els planetes d'on provenen aquestes races, etc... He llegit una gran quantitat de noveles de l'Univers Expandit i del nou canon disney he llegit tot el que s'ha publicat (noveles i cómics) i puc dir, obertament, que l'episodi VIII és un ABSOLUT DESASTRE.

En primer lloc, no ens treiem de sobre la necessitat de revisionar la trilogia original. Si be no és quelcom tan evident com a l'episodi VII, a "The Last Jedi" hi trobem, a grans trets, elements de l'episodi VI (personalment, el millor episodi de la saga a dia d'avui, falta que el senyor Abrams em faci canviar d'idea amb l'episodi IX). Com deia, comencem amb una fugida de la base de la resistencia, com la batalla de Hoth de l'episodi VI on els rebels fugen de la base. Paralelismes evidents entre Luke-Yoda a Dagobah i Rey-Luke a Ahch-To. etc, etc.

Però parlem dels desastres. Primer episodi de la saga que comença inmediatament després de l'anterior, fet que provoca que no acabi de cuadrar a nivell temporal. Tenim dues històries en paralel, Rey amb Luke per una banda i les naus de la resistència per l'altra. Si contem els cops que Rey dorm, no hi ha cap tipus de coherència a nivell temporal entre les dues històries.

Un element que cada cop que veig la pel·lícula em treu de polleguera: Quina explicació plausible hi ha que justifiqui el no explicar a Poe i companyia el pla d'anar al planeta Crait? No te cap consistència a nivell de guió, no te cap sentit!!! De fet, si des d'un principi els expliquessin la intenció d'arribar al planeta, bona part del que passa deixaria de passar, per tant, ens trobem en que la meitat de la història se sustenta en un fet, no explicar els plans, que no te cap sentit de ser. No hi ha cap element de la història que justifiqui el fet de no explicar-ho. Per no parlar dels 20 minuts de Canto Bight, innecessaris a més no poder i posats en calçador.

Més errors. Se suposa que Luke ha decidit aïllar-se de la força. Molt be, doncs que algú ens expliqui com és capaç de passar d'una paret d'acantilat a una altra amb un pal sense fer servir la força... perque atleta, Luke, no ho és pas.

Uffff... em poso dels nervis. Disculpeu la vomitada de friki ferit en el seu orgull però ho havia de soltar. Enhorabona pel Blog!!!

Marc Ambit ha dit...

HAHAHAHA! Ostres, Ramon, quin fal·lera tens amb Star Wars i quina tírria a aquest episodi en concret!!!

Nosaltres també ens alegrem molt de tenir-te per aquí. Esperem més comentaris assenyats i "currats" com aquest!!!

Gràcies per llegir-nos!