Le Jeu de la Mort (2010) - T.Bornot, G.Amado, A.Blanc

Cap comentari

Empesos per una autoritat superior, seríem capaços d'arribar a infligir un gran dolor físic a algun altre ésser humà? I si aquesta autoritat fos la televisió?

Aquest curiós plantejament doble és el que proposa aquest documental francès de traca i mocador (sobretot mocador) que explica l'actualització del famós experiment Milgram, canviant un laboratori dels 60 per un luxós platò de televisió del segle XXI, i que vam poder veure ahir en el marc del Miniput, Festival de Televisió de Qualitat, al CCCB.

Dos participants, un d'ells, el ganxo, un actor professional. L'altre un individu normal i corrent, com tu i com jo. Se'ls hi expliquen les normes: el participant, que creu de debò que és un programa de televisió, serà l'encarregat de fer-li 27 preguntes al ganxo, que estarà tancat dins d'una cabina aïllada, connectat a uns elèctrodes. En cas de que el ganxo no encerti la resposta, el participant haurà d'accionar una palanca que enviarà una descàrrega elèctrica punitiva a l'actor-ganxo. Tan sols el participant pot decidir si aturar el concurs.


No volem pas desvetllar més del que cal però, com podeu imaginar, les imatges no són precisament fàcils de digerir. Són persones ben normals, confrontades a un dilema enorme, pressionats per les càmeres, pel públic i per una presentadora freda com l'acer. Com reaccionaran? Quants d'ells arribaran fins al final, desoint els crits i súpliques de l'actor simulant el patiment?
Cap imaginació perversa no podria haver guionitzat una trama més dura i insuportable. La realitat supera qualsevol ficció. Quan ja creus que el documental t'ha ensenyat  totes les cartes, els asos guardats a la màniga et fan trontollar les conviccions i el cor.
Ni se us acudeixi perdre-us un documental que planteja moltes preguntes, sobre la televisió però, sobretot, sobre la condició humana.