Match (2018) - Martin Lund (creador)

Cap comentari

Imagina la desastrada vida d'un jove noruec, el Stian, intentant lligar, recuperar una antiga núvia, evitar quedar malament en una festa... narrat per comentaristes esportius. Doncs així de boja és la premissa de Match, la sèrie creada per Martin Lund que, amb episodis de 15 minuts és capaç de sorprendre'ns i fer-nos riure intensament.

En escena tenim sempre l'Stian, disposat a afrontar petits reptes de la vida quotidiana d'un solter noruec qualsevol. Però també hi tenim als dos comentaristes que, amb l'èpica habitual de les retransmissions esportives, narren l'acció entusiàsticament, aporten opinions, recorren a tòpics i frases gastades, ens encasten estadístiques sobreimpressionades de dubtosa utilitat... Per dir-ho així, hi posen emoció a una vida prou insignificant com la de l'Stian.


Match podria caure en aquell parany en què cauen moltes sèries formulàiques en què el seu punt de partida és llaminer però els seus creador són incapaços de traure-les de l'anècdota inicial i la narració acaba engolida per la seva pròpia fórmula. Però no. En Lund és capaç de seguir sorprenent passats els primers capítols, estirant el xiclet de manera enginyosa, portant al protagonista a situacions cada cop més límit i portant a l'espectador a aquell punt d'ebullició sostingut en què gaudeix tant d'allò que li està passant al protagonista com també de la manera en què li estan explicant.

Perquè l'Stian és una mena de Mr. Bean força incapaç socialment, encotillat per la inseguretat, que acaba sempre complicant-se la vida. El punt de partida sovint és esquifit i poca cosa; podria quedar en una mera anècdota sense importància. Però la gestió que l'Stian fa d'aquesta situació és prou equivocada com per generar una bola de neu imparable que l'acaba duent a flirtejar amb el ridícul més espantós constantment.

Match ha estat una de les sèries més anomenades en els circuits internacionals de ficció televisiva i ja ha venut els seus drets a diversos països que n'intentaran una adaptació local a l'estil de la molt recordada Cámera café. No sabem com de reeixides seran, aquestes adaptacions, però us podem assegurar que l'original us farà passar molt bones estones. Sigueu amants o no de l'esport.