Categories d'spoilers

8 comentaris
Dir que a un no li agraden els spoilers és com no dir res. A ningú li agraden. Però el que hem descobert amb aquests anys que portem fent el blog amb vosaltres, és que que cadascú té el seu nivell d'spoiler.Vull dir que el que per a un és un spoiler per un altre no és més que una dada insignificant de la pel·lícula.

Així que ens hem proposat de definir i classificar clarament el que significa per nosaltres un spoiler.

Spoiler final (o "spoiler de jutjat de guàrdia"): Revelar algun aspecte relacionat amb com acaba la peli és motiu d'enemistat, d'unfollow o de crim passional (vull dir que el crim s'executa amb passió, amb ganes, com si diguéssim). T'estronca tota la peli, te la fa veure desencisat, ja saps que els protagonistes estan predeterminats a un final concret, no ténen elecció i, per tant, la pel·lícula perd la gràcia.

Spoiler final misteriós (o "spoiler de gir final"): Compte que d'aquests n'hi han molts. I els que els cometen es pensen que no estan fent un spoiler. Són aquells que van, més o menys, així: "... i el final és sorprenent", o "... ui... i ja veuràs al final!". Ambdues formes han de ser, forçosament, considerades spoilers. Tot i no saber què passarà, et passes tota la pel·lícula fent elucubracions i teories sobre quin pot ser el gir final. Quan aquest arriba, o bé ja se t'havia passat pel cap (amb el desencís que això comporta) o bé ja estàs tan cansat de fer teories que tampoc no et sorprèn (doncs has arribat a la conclusió que, al cap i a la fi, qualsevol final és possible).

Spoiler central (o "spoiler esguerra-trames"): No és, molt sovint, considerat com a spoiler, però quan algú et desvetlla algun aspecte clau de la pel·lícula que passa al mig de la trama, de sobte tot ha perdut sentit. Ni t'interessa el principi (doncs ja saps cap a on va la peli quan comença) ni t'interessa el final (doncs ve marcat per aquest fet central). El pitjor d'aquests spoilers, en realitat, és que van "de tapat". Sovint són explicats com a part de la trama a l'estil de "la peli va d'un paio que l'assassinen..." i resulta que comences a veure la peli i el tio segueix viu durant massa estona, per dir-ho així. De manera que el que probablement hagués hagut de ser una sorpresa ja no és tal cosa i, el que és pitjor, et passes la primera part de la peli pensant "ara!, ara ve quan el maten!". Cada cop que el paio parla amb algú esperes que li tregui una pistola i se'l carregui. Cada cop que el tio creua un carrer esperes que l'atropellin. Cada cop que està menjant esperes que s'ennuegui. Total, que et destrossa la pel·lícula perquè et tornes un paranoic fílmic. Quan, un cop vista la pel·lícula, li comentes a l'spoilerman o spoilerwoman que te la va esguerrar, aquest sempre et contesta "però si passa al principi de toooot!", com escapolint-se de l'acusació.

Spoilers inicials (o "spoilers de situació"): Hi ha pelis, admetem-ho, de les que millor no explicar res. Us poso algun exemple (totalment lliure d'spoilers): Memento, Catfish, etc. Són pel·lícules que, precisament, la gràcia és el plantejament que en fan d'una situació. La gràcia està en veure-les completament net de prejudicis i idees preconcebudes i deixar-se portar. És un spoiler estrany aquest, doncs si te l'expliquen et venen unes ganes boges d'anar a veure la peli, però, al mateix temps, li treu la gràcia. Total, que si ningú et diu de què va Catfish, ningú veuria una peli amb un títol tan absurd.

Spoilers de tema (o "spoilers de tema", sí, què passa? són spoilers de tema, i punt): Vigileu amb aquests. De vegades, en intentar resumir una peli se'ns diu "és una història d'amor tràgica". Cagada. Ja saps com acaba. O "és una història d'amor tortuosa". Cagada. Ja saps com acaba. Diguéssim que, en intentar resumir la pel·lícula, la resumim sencereta, és a dir, donant-li sentit, quan el sentit l'hauria de trobar cada espectador al final de la pel·lícula. És una història de redemció", i resulta que el protagonista no es redimeix fins al final. Ja sabeu, aquest estil d'spoilers.

Spoilers de títol (o "spoilers de traductors malparits"): A veure, no us vull posar cap exemple de pel·lícula famosa (que seria caure en un spoiler imperdonable), i per això us en poso un d'una peli que, ja em perdonareu, quasi millor que algú faci l'spoiler per evitar que ningú la vegi. Fixeu-vos en aquest pòster.

Què? Endevineu de què va la peli? És més, endevineu com acaba? Sap greu, perquè el títol original és "Ice princess", que ésp rou neutre, no? I, ja us dic, hi ha exemples a dojo de pelis moooolt famoses que no us volem mencionar per no esguerrar-vos-les. Si teniu curiositat o sou valents, aquí en trobareu uns quants exemples.

Spoilers de judici (o "spoilers de crític desesperat"): Molt pocs en dirien spoilers, però per nosaltres, que algú vingui i et digui que una peli és "mooooooolt bona! Obra mestraaaa! La millor de la trilogia" o qualsevol exacerbació semblant és un spoiler en tota regla. No et permet veure la peli en les mateixes condicions. Ja sigui perquè et crees expectatives que després no es compleixen de tan altes com eren, ja sigui perquè hi vas convençudíssim de que és una obra mestra i la veus com a tal, encara que sigui la sisena part de Fast and furious.

De fet, el gran Sheldon Cooper ja ho va explicar molt bé en un episodi de The big bang theory, encara que no amb pel·lícules sinó amb còmics.



- Ho fliparàs.
- Perdoooona! Alerta d'spoilers! Ara me'l llegiré pre-flipat!

Curiosament, no passa el mateix en l'altra extrem: quan algú et diu (i nosaltres ho fem molt sovint, ja ens perdonareu) que una peli és "una castanya, horrorosa, una presa de pèl, infumable" o bé no vas a veure-la o bé vas a veure-la esperant el pitjor, amb la qual cosa la major part de les vegades li acabes trobant una certa gràcia. "No era tan dolenta", acabes dient. Però, és clar, això no és ni de bon tros tan terrible com l'extrem anterior.


Un cop enllestida la taxonomia spoilerística, deixeu-nos també descatalogar alguns spoilers o, si més no, esmentar alguns atenuants que haurien, forçosament, de reduir la pena.
La pregunta és: quan una peli deixa de ser spoilejable? Quants anys han de passar fins que en poguem desvetllar el final sense patir? Òbviament, la clau està en poder assumir, sense risc, que la pràctica totalitat de la humanitat que ens envolta ha vist la pel·lícula. A veure, 40 anys més tard de la seva estrena, no podem considerar allò de "Luke, yo soy tu padre" com un spoiler, estem d'acord? Vull dir que si encara hi ha alguna ànima perduda que no ha vist la pel·lícula i s'ha passat en la inòpia aquestes quatre últimes dècades, si s'ha tancat a pany i forrellat en una cabana al bosc com si fos un anacoreta i no sap ni qui és Darth Vader... potser sí que es mereix que li fem un spoiler, no?

Llavors potser podríem convenir amb una determinada quantitat d'anys per poder spoilejar lliurement i sense recança. 20? 30? No ens podem mullar. Més que res perquè encara hi ha pel·lícules, molt menys incrustades en la cultura popular que Star Wars que poden ser molt espoilejables i, així, esguerrar a molta gent la possibilitat de descobrir-les.


I, per concloure, deixeu-me afegir que el pitjor de tot és que els spoilermen o spoilerwomen mai es reconeixen com a tal. Encara no hi ha dades suficients per confirmar que és degut a que són mercenaris a sou d'una organització secreta esguerra-pel·lícules i que, per aquest motiu, en ser acusats amaguen el cap sota l'ala. Però la veritat és que cada cop que algú fa un spoiler i és acusat s'espolsa les responsabilitats.
Aturem-ho! Aturem ara mateix l'impunitat spoilereística d'aquells que cometen un crim d'aquesta grandària. Obliguem-los, com a càstig, a veure les pel·lícules que ens han destrossat marxa enrere. Apliquem-los-hi el "ull per ull" i desvetllem-los-hi spoilers de pel·lícules i sèries que encara no han vist, amarguem-los-hi la vida tal com ells ens l'han amargada a nosaltres.

8 comentaris :

Cinema Lights ha dit...

Grandiós post! hahahaha, com he rigut! He de reconèixer que alguna vegada se m'ha escapat algun spoiler -no intencionat, però spoiler de totes maneres-, però suposo que tothom n'ha fet un alguna vegada o altra. Això no em converteix en una membre del grup secret esguerra-pel·lícules, NO?!!!! Uff, quin susto! xDD

Ara que, me n'han fet a mi molts més d'spoilers dels que jo he fet, i precisament alguns han passat perquè la persona en concret donava per fet que jo ja havia vist la pel·lícula... -pista, una d'elles, encara que no l'heu esmentada, surt en una de les fotos del post, i no és Psycho! hahaha-. Ah! i parlant de Psycho, el PITJOR títol spoileador de la història, que és la traducció al portuguès [PERILL SPOILER!!!]: 'La madre era él'... tristíssim, penós, horrorós, disgusting!

Benu, felicitats pel post de nou! No li diré a ningú de què va per si de cas! :P

M. del Mar

Illustrate me ha dit...

M'encanta!
jo tinc una amiga espoilejadora del nivell "viste el Dexter?" No, no lo ví aún. "Pues vas a flipar".
Li pregunta a la del costat si l'ha vist i diu que si, i al moment oblida que hi ha persones que no l'han vist i comença a escopir dades. Sempre cau al moment un "¡¡CÁLLATE FER JODER!!" Ho sento pel llenguatge, però ja anem així. I té el valor de dir que no està dient res.

A l'altra banda tinc una altra amiga que fins fa un any no ens deixava comentar en sopars, bars, etc cap capítol de FRIENDS perquè encara no l'havia vist acabar. Vaig acabar per dir-li que era el seu problema i que espavilés, que la pròxima vegada ja no la tindriem tant en comte (violent, si. efectiu, també)

Anònim ha dit...

molt bona la entrada però tinc un dubte, es consideraria spoiler repetir una frase de la pelicula com a resum d'aquesta. Em venen al cap dos exemples molt bons, brain dead, resumida com "tu madre se ha comido a mi perro" i l'inigualable airbag resumida com "vamos de puticlub en puticlub buscando el anillo que perdi en el culo de una multatita preciosa" tot i que aquí tinc un munt d'altres frases que també farien el fet.
Són spoilers o no? de quin tipus?

Albert ha dit...

Totalment cert, i és bastant preocupant veure com hi ha gent que no se n'adona del què fan...

Jo mateix vaig anar a veure Origen (Inception) sense saber-ne res, m'ho vaig plantejar així. Sense veure tràilers, evitant que algú me n'expliquès alguna cosa, sense llegir crítiques ni res d'internet (pràcticament vaig passar un parell de setmanes incomunicat). Quan vaig anar a veure-la em va semblar una idea impressionant el que havía fet! Ho recomano (spoiler alert)

Unknown ha dit...

O la gent que et diu : Calla! no cuentes mas que me jodes el final cuando la vaya a ver algún día...y ese día no llega.a esta gente que les den!! a spoilear, hasta se les hace un favor, luego hablan y vacilan a otros haciendo creer que la han visto

Noemix ha dit...

La meva mare és especialista en spoilers. La seva tècnica és impecable: comença la frase dient: "ahir vem veure la peli aquella..." i aleshores enganxa el final, ja sigui Million dollar Baby, los teleñecos, Rocky IV o Vertigo.

Ah, i després sempre diu: "pero si això ho sap tothom!!!"

Oriol Llevat ha dit...

Quin gran post!!!
Els fan de LOST vam patir molt amb els spoilers, fins al punt que recordo d'alguns que no miraven twitter ni cap xarxa social fins que no veien el capítol de la setmana!

Un dia un "imbècil" em va dir lo dels vampirs a Abierto hasta el Amanecer. Sempre m'he preguntat com hagués reaccionat d'haver vist la peli sense saber aquest gir inesperat... perdó per l'spoiler! ,)

Fàtima ha dit...

M'ha encantat el post!! fart de riure!! ;)
Dues cosetes....
1)Jo quan llegeixo SPOILER...a vegades no ho puc evitar, i segueixo (curiosa...si, moolt!) saps com quan en una peli de por et tapes els ulls amb els dits oberts?? igual....M'agrada el risc...a vegades, fins i tot, quan estic a punt de llegir-lo, dius, vaaa, no!! i fora!! uuuiiiii...qüasi...
2) L'amiga de ma mare em va explicar el final del Sexto Sentido....en això la meva sort és ser bàsicament dispersa! Un cop al cine no ho recordava!! Imagineu-vos la DOBLE FLIPADA!! al descobrir el final....i de sobte recordar que el sabia però no ho havia recordat fins aleshores!!! oleeee!
Moltes felicitats pel post!
PD: per cert el final de THe Americans...en el moment que ella li diu a....jajajaja ;)