Iain Glen, molt més que Ser Jorah Mormont de Game of Thrones

Cap comentari
Ara que tot just s'ha acabat la segona temporada de la molt apreciable sèrie Game of Thrones de la HBO, els i les fans debaten i s'esbatussen per decidir quin és el millor personatge de les desenes que poblen l'univers mig fantàstic mig medieval de la nissaga de llibres adaptada a televisió. Un dels que triomfa en moltes d'aquestes (amistoses) baralles és Ser Jorah Mormont, el fidel conseller de la Daenerys Targaryen, la Khaleesi, reina dels dragons. Tot i que no n'érem conscients, a aquest escocès de naixement l'hem vist en altres llocs anteriorment, però llavors ningú no el coneixia.
Sense anar massa lluny, formava part del repartiment de la multipremiada sèrie britànica Downtown Abbey.


I també recentment el vam poder veure a The iron lady (La dama de hierro, 2011), al costat de la Meryl Streep, per exemple.


Però poc abans també havia participat en un parell de les seqüeles de Resident Evil (Resident Evil: Extinction, 2007, i Resident Evil: Apocalypse, 2004).


Fins i tot, entre les dues pel·lícules de la Milla Jovovich va encarnar a Ricard Cor de Lleó a Kingdom of heaven (El reino de los cielos, 2005) del Ridley Scott.



I potser el recordeu, els fans del terror català, a Darkness (Darkness, 2002) del Balagueró.


Però la vena teatral del Glen, que és molt poderosa (i de la que en parlarem més avall), ja se li notava en fer de Hamlet a Rosencrantz and Guildenstern are dead (Rosencrantz y Guildenstern han muerto, 1990) del Tom Stoppard, tot i que en aquesta (per)versió de l'original de Shakespeare, el rol del príncep danès queda relegat a un paper molt secundari.


Tot i que fins ara l'Iain Glen no ha aconseguit el favor i el reconeixement del públic, des dels inicis de la seva carrera sempre ha estat a les ordres de magnífics directors. Un dels seus primers treballs en cinema, precisament, va ser a les ordres del mestre Bob Rafelson, a la interessant Mountains of the moon (Las montañas de la luna, 1990), al costat d'un llavors triomfant Patrick Bergin.



Però a on ens ha sorprès més trobar-nos-el ha estat amagat entre el verd i frondós follatge de Gorillas in the mist (Gorilas en la niebla, 1988) del Michael Apted, al costat de la Sigourney Weaver i el Brian Brown.

 
Però ja us dèiem que l'Iain Glen és, a més d'actor cinematogràfic, un reputadíssim actor de teatre, que ha trepitjat les taules tant de Broadway com del West End, encarnant papers tan mítics com el de l'Enric V, el Hamlet, el rei Lear o Macbeth de Shakespeare, l'Stanley Kowalski de Un tramvia anomenat desig del Tennesee Williams, o el Hajlmar Hekdahl de l'Ànec salvatge de l'Ibsen. En una adaptació de La ronde de l'Schnitzler que el David Hare va adaptar, compartia escenari fins i tot amb la Nicole Kidman.



Però és que, a més, l'Iain canta! Ja només li faltava això. Segur que també cuina bé, no? Aquí el teniu, ell i la seva guitarra, cantant If I could only fly a la pel·lícula Small engine repair (Small engine repair, 2006).



Ja veieu que l'home, lluny d'haver començat fa poc la seva carrera ja porta temps ficant-se en la pell de molts i molt diferents personatges, ja sigui davant de la càmera (de cinema o de televisió) o damunt els escenaris de mig món. Com a homenatge -i per saciar l'avidesa dels fans de la sèrie Game of thrones- avui li dediquem el nostre Tumblr. Llarga vida a Ser Jorah Mormont!