This is us (2016) - Dan Fogelman (creador)

Cap comentari

Al nostre gust, deixem-ho clar des del principi, This is us és una de les millors sèries que han començat al 2016 (i que continua ara, al 2017). Ha estat una molt grata sorpresa veure com, en un panorama en el que la qualitat televisiva cada cop més és acaparada per les cadenes de cable premium (amb molt honorables excepcions), la NBC ha estat capaç de produir This is us un drama familiar de tall clàssic però que ha confeccionat amb molta cura i amb un èmfasi molt especial en uns guions molt rodons i molt polits.

L'autor de tot plegat és el Dan Fogelman, guionista d'una comèdia tan apreciable com Crazy stupid love (per molt que el seu final absolutament erroni acabi diluint la barreja) o de dues pel·lícules d'animació com Cars, Enredados (Tangled) o Bolt. I, com dèiem, es nota que la producció té molt clara que la clau està en els guions, perquè aquests són mil·limètrics, ben trobats, enginyosos, amb un encisador balanç i equilibri entre el drama més intens i els tons de comèdia. El seu primer capítol és, per dir-ho així, de traca; un dels millors i més seductors capítols pilots que hem vist en els darrers anys.


This is us ens explica la història d'un grup de persones que comparteix dia d'aniversari (no, no és rotllo Sense 8) o que, en tot cas, tenen algun punt de connexió. Poc més volem revelar, perquè forma part de l'interès de la sèrie el anar descobrint, precisament, aquests lligams. Tant se val, en tot cas, perquè de plantejaments inicials originals n'hem vist ja molts i sabem que no valen res si no van acompanyats d'una evolució interessant (Breaking bad comença fort i continua fort; Blindspot comença fort i després no passa res interessant). I 'This is us' sembla tenir molt de recorregut (i això ho diem després d'haver visionat tan sols el primer terç de la seva primera temporada), sobretot si aconsegueix mantenir aquest equilibri que, si bé voreja sovint l'excés (l'excés de drama, l'excés de romanticisme, l'excés de parelles pretesament perfectes), té un efecte absolutament deliciós en l'espectador.

Tendra, intensa, complexa i amb un repartiment força sucós i convincent: Mandy Moore (cantant, però també actriu a Entourage, Princesa por sorpresa, Scrubs, Anatomía de Grey, etc.), Milo Ventimiglia (Heroes, Gilmore Girls), Justin Hartley (Smalville), Sterling K. Brown (American Crime Story: The people vs OJ Simpson), Chrissy Metz (American Horror Story).


No us ho penseu massa, This is us és d'aquelles sèries que us podem recomanar sense risc a equivocar-nos i que, alhora, us permetrà fer el mateix, doncs, si bé està tallada per patrons clàssics (els patrons clàssics d'una cadena generalista: sense arestes, sense llenguatge ofensiu, sense sexe explícit, etc.) és capaç de plantejar unes històries extremadament humanes i properes a les que és molt fàcil enganxar-se.

(Us acostaríem el tràiler, però és tan explícit i desvetlla tantes de les sorpreses que el seu magnífic pilot us depara que hem preferit recomanar-vos que no ho feu, que no el mireu, el tràiler i que, per contra, aneu directament a veure la sèrie, que segur que no us decebrà).